Jesenska nedelja za novo »pomlad« Lovrenca

četrtek, 2. oktobra 2014, avtor Miha Kraner, fotografije Mateja Glavica


Preteklo nedeljo se nam je predstavil županski kandidat Marko Rakovnik. Prireditev, na kateri so se predstavile vse tri svetniške liste, s podporo katerih se Marko poteguje za mesto župana Lovrenca na Pohorju, je vodila ga. Karmen Podlesnik Marčič. Polna dvorana Kulturnega doma Jožefa Petruna je prišla na svoj račun. V uvodnem nagovoru je Marko razkril vizijo razvoja in napredka Lovrenca, svoje načrte je suvereno podkrepil z argumenti. Zdrav Lovrenc, z zdravim odnosom znotraj občinske uprave, odprtim dialogom do občanov, ki predstavlja edini možen način za dosego zastavljenih ciljev.

 


Ga. Savinka Geratič iz Liste za gospodarstvo in razvoj je povedala, da ima Lovrenc ogromen potencial, tako na gospodarskem, kot tudi na turističnem področju, vendar je potrebno vse te danosti, ki jih imamo, na pravilen način izkoristiti. V Marku vidi župana, ki razume, da je proračun občine denar občanov, ki je županu in občinski upravi zaupan le v upravljanje.


G. Branko Lešnik je povedal, da se ga je gradnja novih prostorov Vrtca pri osnovni šoli Lovrenc na Pohorju globoko dotaknila. V kraju, ki premore podjetje s takšnim ugledom in tradicijo kot ga ima Marles, je bila zaupana tujim izvajalcem. Obljubil je, da se bo kot eden vodilnih predstavnikov podjetja Marles hiše srdito boril, da se delovna mesta v Lovrencu ohranijo in da se celotna proizvodnja iz Podvelke preseli nazaj v Lovrenc. Razkril je načrte za ponovno oživitev lesno – predelovalne industrije v našem kraju in sicer v obliki postavitve žage kot smo jo nekoč že imeli. Podobno razmišljanje je razkril g. Edvard Goričan, ki je omenil, da ima Lovrenc več kot 80 % površin pokritih z gozdovi, in da vidi potencial v združevanju in sodelovanju na tem področju.

Ga. Simona Grobelnik je podrobno razložila kako pomembno je, za takšen kraj kot je Lovrenc na Pohorju, črpanje evropskih sredstev in dodala, da v Markovih projektih, v malih zgodbah vidi edini možen način delovanja in s tem napredka v Lovrencu.

Mag. Ana Pernat je povedala, da na področju razvoja kulture in športa v Lovrencu pogreša višjo raven komunikacije s strani občine.  Ogromno možnosti vidi v medgeneracijskem sodelovanju. Izpostavila je primer dobre prakse - delovanje univerze za tretje življenjsko obdobje v okviru Mariborske knjižnice. Ta ponuja različne krožke in aktivnosti, ki so organizirane na visokem nivoju, med populacijo ljudi, ki so zaključili z aktivnim poklicnim življenjem, prinaša veselje in vseživljenjsko nadgrajevanje znanja. Povezovanje, strpen dialog, kroženje informacij in izmenjava mnenj pa so rešitve, ki jih je izpostavila ga. Helena Petrič in za katere je prepričana, da jih z Markovo pomočjo lahko tudi dosežemo.Postavljena so bila vprašanja iz občinstva. Izpostavljena je bila problematika odnosa župana do članov in delovanja nadzornega odbora. Marko je povedal, da je nadzorni odbor s svojimi konstruktivnimi kritikami, predlogi in nadzorom poslovanja inštitucija nad županom, ki zagotavlja delovanje v prid vseh občanov. Zagotovil je, da se bo zavzemal za korektno sodelovanje. Na vprašanje o statusu Turističnega društva v Lovrencu je povedal, da bo po morebitnem prevzemu mandata, ta dilema razrešena in da se bo zavzemal za odkrit dialog.
Za kulturni program je poskrbel del zasedbe vokalne skupine Ars, ki so nas ob spremljavi Jožeta Čučka ponovno razvajali s svojim ubranim petjem. Slišali smo pesmi Jezernik in Vrba.


Ob skladbi »My way«, Franka Sinatre smo polni izjemno zanimivih informacij in z iskrico v očeh zapuščali dvorano in svoje druženje nadaljevali na prostem, kjer so nas naše »Zeliščarke« pričakale s svojimi dobrotami.


Kako naj človek zaključi takšen sestavek?! Morda s svojo osebno izkušnjo. Marka sem spoznal takrat, ko sva bila z njegovim bratom Andrejem v najbolj »norih« najstniških časih nerazdružljiva. In tako sem enkrat po naključju zavil v Markovo sobo in ga zagledal kako sedi na tleh in v rokah drži kos več stodelne sestavljanke. Umirjeno, osredotočeno in potrpežljivo primerja različne odtenke zelene. Meni se je vse zdelo enako. Rekel sem mu, da tega ne bo nikoli sestavil v zaključeno celoto. Danes ne, mi je dejal. In jutri še verjetno tudi ne. Ti pa ob naslednjem obisku pokažem kako lepa fotografija se skriva za vsem tem kaosom. Pa je preteklo kar nekaj časa in jaz sem seveda na vse skupaj pozabil. Pridem naslednjič in ga ponovno zagledam s »puzlo« v rokah. To seveda ni bil del iste sestavljanke, ampak nova pot in nova zgodba. Verjetno si mislite: "Ded se je s tem pisanjem zaplezal!" Ne. Verjamem v njegovo zgodbo. Verjamem njegovim besedam. Poznam njegov način komunikacije in vem, da se mi ne bo izneveril. Želim živeti v kraju, kjer me ne bodo preganjali zaradi drugačnega mišljenja. Svoje otroke želim vzgajati v zdravem okolju. Želim, da je Marko tisti, ki bo s svojo umirjenostjo, osredotočenostjo in potrpežljivostjo iz vseh teh prečudovitih kosov, ki so sedaj razpršeni, sestavil novo, lepšo podobo Lovrenca.


 Več fotografij in mnenj najdete v Facebook albumu in na spletni strani zdrav-lovrenc.si.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=