Diana Kraner, šivanje krpank

nedelja, 9. avgusta 2020, avtor Mateja Bečan

Začelo se je z oblikovanjem in izdelavo božičnih voščilnih za družinsko firmo, sledil je nakit, čez čas še oblikovanje umetnih nohtov. Zadnje leto in pol pa je Diana Kraner svoj talent do vsestranskega oblikovanja ter ustvarjanja z različnimi tehnikami, materiali in barvami usmerila v šivanje krpank.

Na področju šiviljske obrti in v širši javnosti je bil dolgo časa v uporabi izraz »patchwork«, ki ga je sčasoma nadomestila lepa slovenska beseda krpanka. Krpanke so zanimiva tehnika ustvarjanja iz pisanih kosov blaga, kjer z nekaj domišljije in ustvarjalnosti lahko sešijemo prave umetnine. Izdelek običajno predstavljajo tri plasti, zgornja dekorativna iz številnih koščkov ročno sešitega pisanega blaga, polnila in podlage, na koncu pa je vse skupaj spojeno in prešito z dekorativnimi vzorci. Po besedah mojstrice pa je poleg domišljije potrebno še mnogo več, predvsem znanje, ki ga je potrebno redno nadgrajevati s pomočjo spletnih vodičev in sodelovanja v tovrstnih skupnostih. Pomembne so tudi potrpljenje in dragocene izkušnje pri učenju, spoznavanju materialov in tehnik.

Ob obisku pri Kranerjevih nas preseneti, da skoraj celo stanovanje predstavlja en velik šiviljski atelje. Police se šibijo od bombažnega blaga različnih barv in vzorcev, dekorativnih trakov, polnil ter sukancev. Prvo odejo krpanko je Diana z veliko truda v celoti sešila z navadnim šivalnim strojem a pred dobrim letom sta z možem Borisom šla preko LAS Drava v nakup posebnega 3 metre širokega stroja za prešivanje večjih odej. Odločila sta se za priznan ameriški stroj saj od tam prihaja večina znanja in novosti na področju izdelave krpank. Diana rada pokaže pridobitev, ki močno olajša izdelavo prešitih odej večjih dimenzij, vseeno pa je največ dela še vedno z rezanjem in spajanjem koščkov na običajnem šivalnem stroju. Za izdelavo večjega pregrinjala se porabi tudi do tri tedne dela.

Poleg pregrinjal, ki lahko služijo tudi kot lahke poletne odeje izpod spretnih Dianinih rok prihajajo še otroške odeje in podloge za igro na tleh, blazine za stole, dekorativne prevleke za vzglavnike, po naročilu pa tudi predpasniki in ostali tekstilni izdelki za dom. 

Diana se spomni svoje prve odeje. Ker še ni imela stroja za krpanke, jo je sešila na klasični šivalni stroj. In ker je za prvi poskus izbrala najtežjo tehniko krpanja, je na svoj prvi izdelek posebej ponosna. Odeja, kjer so v rjavih odtenkih združeni različnih vzorcih blaga danes krasi dnevno sobo, najpogosteje pa služi svojemu namenu in greje Dianine noge.

Kranerjeva sta bila tudi pobudnika in gonilna sila šivanja zaščitnih mask za lovrenške občane konec marca ob pričetku epidemije. V sodelovanju z občino, ki je priskrbela material, sta razrezala blago, pripravila navodila ter angažirala dvanajst domačih šivilj, ki so v štirih dneh sešile 1200 pralnih mask. Ob tem podvigu pravita, da jima je bilo v veselje in ponos pomagati občanom v tej neobičajni situaciji.

Kontakt: Diana Kraner, tel. 041 936 019

 

Diana s šivalnim strojem za prešivanje title=
Diana s šivalnim strojem za prešivanje
Namizni prt title=
Namizni prt
Namizni prt title=
Namizni prt
Odeja title=
Odeja
Odeja title=
Odeja
Odeja title=
Odeja
Otroška odeja z vzglavnikom title=
Otroška odeja z vzglavnikom
Otroška odeja z vzglavnikom title=
Otroška odeja z vzglavnikom
Otroška odeja title=
Otroška odeja
Velika odeja title=
Velika odeja
Velika odeja title=
Velika odeja
Velika odeja title=
Velika odeja