Brezplačni prevozi za starejše

nedelja, 15. decembra 2019, avtor Mateja Bečan

Občina Lovrenc se je pridružila mreži brezplačnih prevozov za starejše

Ob kratki slovesnosti ter podpisu sodelovanja med Občino Lovrenc na Pohorju, Zavodom za patronažo in dolgotrajno oskrbo na domu Danica ter Zavodom Zlata mreža, je četrtek, 28. novembra 2019, kraj dočakala pomembno pridobitev.

Za potrebe vseslovenskega prostovoljskega programa Prostofer je občina kupila avtomobil, ki bo v prvi vrsti namenjen prevozom starejših za potrebe zdravstvene oskrbe, z novim načinom mobilnosti pa bo mogoče samostojno odhajati tudi po opravkih v javne ustanove ter trgovske centre v kraju in izven njega, je na slovesnosti med drugim povedal župan Marko Rakovnik. Prevozi bodo namenjeni starejšim od 69 let, ki ne vozijo več oz. ne vozijo sami, imajo nižje mesečne dohodke, predvsem pa slabše povezave z javnim prevozom.

Potrebe po prevozu za starejše so se pričele kazati z začetkom delovanja dnevnega centra v Lovrencu. »Samoiniciativno smo se organizirali in prevoze v dnevni center izvajali dvakrat tedensko«, je povedala direktorica Zavoda Danica Danica Hriberšek ter dodala, da se je potreba po prevozu starejših pokazala tudi pri obisku zdravnika.

»V programu Starejši pomagajo starejšim, ki poteka preko našega zavoda, imamo socialno delavko, ki bo urejala prevoze in koordinirala delo voznikov. Prevozi se bodo izvajali od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro«, je še povedala Hriberšekova, ki je prepričana, da bodo vsi vključeni v projekt pripomogli k dvigu kvalitete življenja Lovrenčanov v tretjem življenjskem obdobju.

Kot je v osnovi zasnovan projekt Prostofer, so k sodelovanju povabljeni šoferji prostovoljci; ljudje brez zaposlitve ali starejši še aktivni vozniki, ki so pripravljeni ponuditi pomoč. Na veliko presenečenje, predvsem pa zadovoljstvo nosilcev projekta se je že na samem začetku odzvalo lepo število Lovrenčank in Lovrenčanov, po večini mlajših upokojencev. »Pomislim, da bom morda enkrat v prihodnosti tovrstno pomoč potreboval tudi sam», je povedal Danilo Pačnik, ki bo še s štirinajstimi vozniki prostovoljci v želji po vzajemni pomoči ter medgeneracijskem sodelovanju, nesebično pripravljen žrtvovati nekaj ur svojega prostega časa. 

Brezplačna številka klicnega centra Prostofer je 080 1010.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=