Blagoslov obnovljenega Marijinega oltarja v župnijski cerkvi

ponedeljek, 20. januarja 2020, avtor Mateja Bečan

Dve leti po obnovi oltarja sv. Sebastjana so se v dneh pred lanskim božičem zaključila restavratorska dela levega stranskega oltarja, posvečenega Devici Mariji. Obnovo, ki je potekala od jeseni, je izvajal akademski restavrator mag. Mladen Kuhl. Blagoslov je potekal v nedeljo, 12. januarja, poleg domačega župnika Damjana Mlinariča je bil navzoč še Marko Drevenšek, župnik z Mute.

Stroški obnove oltarja so znašali okoli 12.000 €, od tega je 5.000 € prispevala Občina, preostanek pa bo zagotovila župnija z darovi vernikov.

Zapis restavratorja mag. Mladena Kuhla o obnovi:

Vsa dela razen Miklavževega oltarja pripisujemo mariborskemu kiparju Jožefu Holzingerju. Dela v tej cerkvi so nastala v stilu rokokoja v šestdesetih letih 18. Stol. Oltarji, prižnica in oratorij so v originalu poslikani na enak način, torej tvorijo usklajeno celoto.

Večkrat pridemo do vprašanja zakaj so preslikali tako kvalitetno poslikavo. V obilici sočasno nastale opreme se nam odgovor v tej cerkvi pokaže kar sam. Imamo primer prižnice in oratorija, ki še kažeta originalno podobo, poslikavo prekriva le potemneli lak, kar je največkrat bil razlog, da so oltarje preslikali. Ob koncu. 19 stol. so na Marijinem oltarju nastale prve spremembe. Iz okvirja je bila odstranjena neznana baročna slika, na njeno mesto pa so vgradili niša s konzolo, na njej je letnica, ki razkriva, da je bil nov prostor pripravljen za kip lurške Marije , saj naj bi letnici označevali čas njenega prikazovanja.  Sedaj na tem mestu stoji kip Marije brezmadežne , ki je najbrž tirolsko delo. Nad portalom zakristije visi še slika, lurške Marije, ki jo je ob obnovi cerkve leta 1892, najbrž za prav ta oltar naslikal Antonio Brollo iz Gemone. Torej lahko sklepamo, da so se v zgodovini oltarja zamenjale vsaj štiri Marijine podobe.

Oltar je predelan in obogaten s vstavkom 19. stoletja, ki sedaj deluje kot zaključena celota. Predlagam, da se tabernakelj s pripadajočo ornamentiko restavrira in uporabi za potrebe župnijske kapele.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=