Krajevna organizacija Rdečega križa Lovrenc

nedelja, 18. avgusta 2013, avtor Nana Ladinek

Da imamo Lovrenčani veliko srce, sploh ni sporno dejstvo. Včasih nam je le težko prositi za pomoč, ko jo potrebujemo. Tukaj boste našli informacijo, kam se obrniti po pomoč, hkrati pa boste ob prebiranju članka morda pomislili, kako in s čim lahko pomagate sami. Dobro ohranjena oblačila, obutev, igrače, otroška oprema in podobno so vedno dobrodošle. Vsekakor pa se je potrebno držati načela, da nikoli ne podari tistega, česar sam ne bi sprejel. Podarite tisto, kar imate odveč, a je dobro ohranjeno.

Naša krajevna organizacija deluje že od leta 1945. V spodnjem članku je opisan ustanovni občni zbor RK v Lovrencu na Pohorju, dne 15. 7. 1945.


Vestnik, št. 32, 4.8.1945, str. 4

Drugače je o zgodovini delovanja Rdečega križa v Lovrencu malo napisanega, z majhnim uspehom smo se trudili raziskati zgodovino in ugotoviti, kdo so bili predsedniki in člani odbora. Zato smo vsakršnih informacij zelo veseli.

V naši krajevni organizaciji Rdečega križa aktivno delujejo Hilda Ladinek, Branko Kremser, Polona Gornjak, Eva Pušnik, Lavra Pušnik, Katja Podlesnik, Irena Kuhar, Stanka Zinrajh, Mirijam Križevnik, Karmen Žvikart, Albina Pisnik, Monika Lesjak, Blanka Kovačec. Vodja organizacije je Nana Ladinek.
Prostori društva so v Gornjem trgu 60 (zadnji vhod v Kulturni dom, prvo nadstropje), kjer vsako prvo soboto v mesecu med 9.00 in 10.00 nekdo dežura, da lahko upravičenci pridejo po prehrambne pakete, oblačila in obutev. Na pozive Centra za socialno delo Ruše sproti in redno rešujemo posamezne težave tudi izven tega delovnega časa.

Krajevna organizacija Rdečega križa skuša pomagati na različne načine. Vsako leto ob svetovnem dnevu hrane s Podmladkom RK OŠ Lovrenc na Pohorju izvedemo akcijo Drobtinica in s prodajo kruha ter prostovoljnimi prispevki pridobimo sredstva, ki jih namenimo otrokom iz socialno ogroženih družin za prehrano v šoli v naravi. Enkrat na leto organiziramo hojo po Srčni poti. Skupaj s prostovoljci iz projekta Sadeži družbe podmladkarji obiskujejo starejše, jim pomagajo pri drobnih opravilih ali jim samo delajo družbo, vse upokojence, ki praznujejo okrogle obletnice, pa v sodelovanju z Društvom upokojencev ob jubileju obiščejo in razveselijo z ročno narejenim darilcem. Do leta 2011 smo organizirali krajevne krvodajalske akcije, ki se jih je udeleževalo vedno manj krvodajalcev. Kljub trudu pritegniti čim več mladih in osebnim pozivom delodajalcem ter društvom, nam ni uspelo pridobiti večjega števila krvodajalcev in tako so se v UKC Maribor odločili, da se našim krvodajalcem organizira prevoz v UKC Maribor ali na drug sedež izvajanja krvodajalske akcije. Žal je po tej odločitvi delež lovrenških krvodajalcev še bolj upadel.


Drobtinica 2012, stojnica za prodajo kruha.

Veseli smo, da nas pri delu podpirata in pomagata občina ter šola, ne smemo pa pozabiti tudi na pomoč vseh Lovrenčanov, ki nam s svojim čutom do sočloveka večkrat priskočijo na pomoč.