Zdravje iz božje lekarne

nedelja, 13. decembra 2015, avtor Mateja Glavica

Lovrenški zeliščarski krožek Srčna moč že nekaj let zapored pripravlja sedaj že tradicionalno decembrsko Čajanko v avli osnovne šole. Letos je bila naša gostja gospa Helena Petrič, ki je pripravila zanimivo predavanje z naslovom Zdravje iz božje lekarne, mediteransko vzdušje pa so s svojimi toplimi vokali pričarali pevci, zbrani pod imenom Tackani.

Med ogledom posameznih diapozitivov smo poslušalci v notranjem dialogu med iskrenim Heleninim predavanjem v globinah svoje notranjosti raziskovali, kdo in kaj vse nas je oblikovalo kot posameznike, na kakšnih ravneh zavesti obstajamo, kakšna je naša življenjska naloga na tem svetu, kaj vse nam sporočata naša bolečina in z njo povezana bolezen, kako se uspešno spopasti z vsemi našimi čustvi ter na kakšen način se v dinamičnem vsakdanjiku s pomočjo meditacije umiriti in se iskreno zazreti v svojo notranjost, v globino svoje duše.

Danci poznajo pregovor, ki se glasi takole: “Ko posadiš drevo, moraš biti potrpežljiv. Ne moreš ga vsak dan potegniti iz zemlje samo zato, da bi videl, koliko so zrasle njegove korenine.”

Res je, ljudje smo kot drevesa. Na nekem mestu poženemo globlje korenine, v objemu ljubljene osebe najdemo zavetje v najhujšem življenjskem viharju, včasih kot mogočno macesnovo drevo navkljub nasprotovanju okolice vztrajamo na svoji samotni poti, mnogokrat pa se kot nežna, vitka breza sklonimo in s svojimi besedami, objemi ter dejanji pobožamo sočloveka, živali, rastline…

Ne samo v prazničnem decembru, ampak vsak dan v letu si na glas priznajmo, da se imamo radi, da smo hvaležni tako za grenke solze kot za radosten smeh, za bolečino in pogumen korak, za poletno sušo in vrtinčenje belih snežink, kajti vsi smo samo igralci na odru življenja!

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=