Pri čebelarjih kuhali krompirjev golaž

sreda, 17. oktobra 2018, avtor Anžej Bečan, foto Mateja Glavica (Foto Javornik)

Lovrenški čebelarji so že peto leto zapored v začetku oktobra organizirali jesensko druženje s kuhanjem krompirjevega golaža pri svojem čebelarske domu. Prireditve se je udeležilo enajst ekip, nekaj čebelarskih in drugih društev od drugod, številne so bili tudi domače skupine. Ekipe so za začetek dobile osnovne sestavine in drva,  skrivne recepture in dodatki pa so bili del kreativnosti kuhanja, kakor tudi okrasitev prostora in morebitni degustacijski priboljški za obiskovalce.

Po dopoldanskem kuhanju je žirija ocenila in razglasila tri najboljše golaže: prvo nagrado je dobila Sanja s prijatelji, drugo Čebelarsko društvo Maribor-mesto in tretje Čebelarska zveza društev Maribor. Ocenili so tudi najlepše urejene kuhalne prostore, kjer je prvo nagrado ponovno odnesla skupina Sanje s prijatelji, drugo si je prislužil čebelarski krožek in tretje lovrenška Gasilska godba ter Društvo kmetic Gradišče na Kozjaku. Favoriti in nenagrajeni kuharski mojstri iz preteklih let so podeljene nagrade v sproščenem tonu označili za »dobesedno kuhinjo«. Kot kaže so bili vsi golaži dobri, saj so bolj kasni obiskovalci ostali brez pokušine. Je pa bilo dovolj mošta in kostanjev, ki so jih prizadevni čebelarji pekli še dolgo v popoldan.

Čebelarsko društvo Lovrenc pod vodstvom predsednice Angele Obrulj je bilo sicer ustanovljeno že daljnega leta 1921, ko so bile menda panji skoraj na vsaki kmetiji. Vseskozi so prizadevni pri vzgoji mladih čebelarjev, organizaciji izobraževanj in strokovnih izletov. Pred 22 leti so pod vodstvom takratne predsednice Margarete Kačič zgradili čebelarski dom, ki ga pogosto obiščejo turisti in otroci na ekskurzijah saj je v okolici učna pot s prikazom več vrst panjev in opremo. Čebelarji v svojem domu večkrat gostijo zaključene skupine in praznovanja, ponudijo svoje pridelke, na prostoru pred njim pa organizirajo dneve odprtih vrat s pestro kulinarično in glasbeno ponudbo.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=