Planinarjenje po otoku Krku

sobota, 29. september 2018, avtor Mateja in Anžej Bečan, foto Jan, Valter, Vera, Katja, Anžej

Lovrenški planinci smo podaljšani tretji vikend v septembru odpravili na planinarjenje na otok Krk v okolico mesta Baška. Za prevoz in nastanitev je poskrbela Turistična agencija Izimanija, za izvedbo izletov pa vodnik Anžej Bečan.

Na pot smo se odpravili ob svitu v petek zjutraj in po tekoči vožnji čez Hrvaško smo že uro pred poldnevom prispeli na prelaz Treskavac med Punatom in Baško. Oprtali smo si nahrbtnike in se odpravili preko Velega Vrha in Brestovice do najvišjega vrha na otoku - 569 m visoke Obzove. Kamnita pot v vročem in sončnem vremenu z lepimi razgledi od celine do otokov Cres, Rab in Goli otok ni bila pretirano naporna. Z Obzove smo se spustili v dolino do Drage Bašćanske, kjer nas je čakal avtobus in odpeljal do Celjskega doma, kjer smo se nastanili. Neučakani smo odhiteli še na plažo in se kopali do sončnega zahoda. Po večerji so se nekateri odpravili še na sprehod v mesto, drugi smo preživeli lep večer pri domu.

V soboto smo namenili na vzhod proti zalivu Vela luka. Jutranji sprehod čez mesto, nakup malice in vzpon nad nudističnim kampom Bunculuka je poskrbel za jutranjo dozo smeha. Uživali smo v lahnem vetru, razgledi na zaliv in se čedalje manj čudili drugim planincem, da v taki vročini rinejo v breg – bili so pretežno Slovenci. Pot nas je vodila preko Lubinina, mimo kanjona Vrženica, čez razgledno točko Rebica (250 m) do čarobnega zaliva Vela luka. Po daljšem počitku, kopanju in malici se je manjši del skupine v Baško vrnil s taksi čolnom, ostali smo se povzpeli nazaj do Rebice. Sledil je adrenalinski in plezalni spust po suhi strugi kanjona Vrženica do morja. Eni smo se kar takoj vrgli v morje, drugi so odhiteli nazaj v mesto na hladno pivo. Po večerji smo še dolgo v noč v smehu premlevali zanimive dogodke dneva.

Zadnji dan smo spakirali opremo nazaj na avtobus, se poslovili od prijaznega osebja doma in se odpeljali proti vinorodnemu kraju Vrbnik. Tukaj smo se najprej sprehodili skozi vinograde in po panoramski poti prispeli v Vrbnik na mestno plažo ter se seveda šli še kopat. Za zaključek našega kratkega planinskega obiska Krka smo si v vinskem hotelu Gospoja privoščili degustacijski meni z domačimi vini in tradicionalnimi jedmi. Polni lepih vtisov v dobi planinski družbi smo se odpravili proti domu, privilegirano zaobšli kolone na meji in se v večernih urah srečno vrnili domov.

Vzpon s prelaza Treskavac title=
Vzpon s prelaza Treskavac
Pod Velim Vrhom title=
Pod Velim Vrhom
Na najvišjem vrhu Obozova title=
Na najvišjem vrhu Obozova
Pogled proti poti prihodnjega dne title=
Pogled proti poti prihodnjega dne
Spust proti Dragi Bašćanski title=
Spust proti Dragi Bašćanski
Zaliv Baške title=
Zaliv Baške
Kamnite ograje nad Bunculuko title=
Kamnite ograje nad Bunculuko
Vzpon na Lubinin title=
Vzpon na Lubinin
Nad Velo luko title=
Nad Velo luko
Anžej z društveno zastavo title=
Anžej z društveno zastavo
Z Rebice proti kanjonu title=
Z Rebice proti kanjonu
Kanjon Vrženica title=
Kanjon Vrženica
Malo plezanja title=
Malo plezanja
Po zalivih nazaj v Baško title=
Po zalivih nazaj v Baško
Med vinogradi Vrbnika title=
Med vinogradi Vrbnika
Prijetne gozdne steze title=
Prijetne gozdne steze
Po panoramski cesti title=
Po panoramski cesti
Pogled proti Vrbniku in celini title=
Pogled proti Vrbniku in celini
Zadnji vzpon title=
Zadnji vzpon
Mestna plaža z zadnjim kopanjem title=
Mestna plaža z zadnjim kopanjem
Degustacija v Vinotelu Gospoja title=
Degustacija v Vinotelu Gospoja