Župnijsko romanje v Oglej

četrtek, 3. oktobra 2019, avtor Andrej Čokl, foto Matej Paulič

Župnijsko romanje v Oglej, Gradež, na otok Barbano in Trebče 

Že vrsto let župnija Sv. Lovrenc na Pohorju in župnija Marije v Puščavi organizirata enodnevno romanje. To leto smo se na čudovito septembrsko soboto, 14. 9. 2019, odpravili v kraje okoli Tržaškega zaliva. Najprej nas je pot vodila do zgodovinsko pomembnega in znamenitega kraja Oglej. V Ogleju so dolga leta bivali oglejski škofje, ki so tudi pomembno vplivali na življenje v velikem delu današnje Slovenije. Ogledali smo si starodavno oglejsko baziliko, v kateri je še posebej zanimiv  starokrščanski mozaik. Nekateri smo se povzpeli na cerkveni zvonik, od koder je prelep pogled na zanimivo obmorsko pokrajino.

Pot nas je vodila po nasipu do mesta Gradež, italijansko Grado. Ob poti smo občudovali morske plitvine s številnimi kanali in otočki. V Gradežu smo se vkrcali na ladjico, ki nas je zapeljala do otočka Barbana. Tam smo imeli sv. mašo. Skupaj še z nekaj romarskimi skupinami iz Slovenije smo imeli  mašo v slovenskem jeziku.

Po vrnitvi z otoka Barbana smo se skozi mesto Tržič (Monfalcone) odpeljali do avtoceste in nato po avtocesti proti Trstu. Nad Trstom smo se ustavili v Vejni, kjer stoji veličastno moderno Marijino svetišče. Od tam je čudovit pogled na Trst, Tržaški zaliv in grad Miramar.

Zadnja točka romanje je bil kraj Trebče, blizu kraja Občine, kjer župnijo vodi naš rojak go. Ivo Miklavc. Zelo je bil vesel, da smo se oglasili pri njem. Razkazal nam je cerkev, spregovoril o življenju med zamejskimi Slovenci, gospodinje pa so nam pripravile čaj in kavo, pa tudi sladkega ni manjkalo.

Iz zamejstva nas je pot vodila še samo domov.

Imeli smo čudovito vreme, ogledali smo si čudovite kraje in bili čudovita romarska druščina. Romanje vredno ponovitve.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=