Romanje v Ludbreg in Marijo Bistrico

sreda, 15. julija 2015, avtor Franc Bečan

V soboto, 11. julija, smo bili na župnijskem romanju. Šli smo v mesto evharističnega čudeža Ludbreg in v Marijo Bistrico pri Zagrebu.

Ludbreg je mestece s 3500 prebivalci med Varaždinom in Koprivnico. Znan je že iz rimskih časov (Castrum Iovia). Leta 1411 se je tam zgodil čudež: neki duhovnik je pri povzdigovanju med mašo v kapeli dvorca Batthany podvomil v resničnost spremembe kruha in vina v Kristusovo telo in kri. Na lastne oči je videl priteči pravo kri iz keliha. Prestrašil se je in dal posodo s Kristusovo krvjo zazidati v zid. Na smrtni postelji je razkril skrivnost. Verno ljudstvo je začelo častiti relikvijo in dajati zaobljube. Čudež je čez sto let potrdil tudi papež. Monštranca z relikvijo sv. Rešnje krvi je danes v cerkvi sv. Trojice. V njej smo imeli sv. mašo in molili smo pred monštranco.
Po maši smo si ogledali zunanjost dvorca Batthany in romarski park z novo, v letu 1993 zgrajeno cerkvijo za romarje, ki jih na prvo nedeljo v septembru pride okoli 80 tisoč. V parku so kapelice križevega pota, v vsaki pa sta po dve spovednici.

Iz Ludbrega smo poromali v Marijo Bistrico blizu Zagreba. Tam je veličastno in najpomembnejše nacionalno svetišče Hrvatov. Obiskal ga je tudi papež Janez Pavel II.
V glavnem oltarju je kip »črne« Matere Božje z Detetom. Hrvatje množično romajo k Mariji Bistriški. O številnih uslišanjih pričajo zahvalne table v cerkvi in v hodnikih ob njej. Mi smo tam imeli pete litanije Matere Božje po brezjanskem napevu. V tihoti smo nato Mariji izročili vsak svoje prošnje.

S te zadnje točke naše romarske poti smo se že v temi vrnili v Lovrenc s prijetnimi duhovnimi vtisi.

Cerkev sv.Trojice Ludbreg title=
Cerkev sv.Trojice Ludbreg
Relikvije Rešnje krvi title=
Relikvije Rešnje krvi
Spovednice title=
Spovednice
Dvorec Batthany s kapelo čudeža title=
Dvorec Batthany s kapelo čudeža
Nova romarska cerkev s križevim potom in parkom za množice title=
Nova romarska cerkev s križevim potom in parkom za množice
Romarji title=
Romarji
Cerkev Marije Bistriške title=
Cerkev Marije Bistriške
Oltar Marije Bistriške title=
Oltar Marije Bistriške
Papežev oltar title=
Papežev oltar
Kalvarija title=
Kalvarija