Romanje na Višarje in Brezje

torek, 15. september 2015, avtor Franc Bečan

V soboto 12. septembra smo Lovrenčani zopet romali. Tokratna cilja sta bila Višarje in Brezje. Romarjev je bilo za dva avtobusa.

Svete Višarje so pravi biser narave med visokimi gorami kot so: Mangart, Jalovec, Viš, Montaž itd. Tukaj se duša romarja in planinca naužije Božje bližine in naravnih lepot.

Nastanek Višarij sega v leto 1360. Nekemu pastirju so se izgubile ovce. Našel jih je na vrhu Višarij klečeče ob grmu. Začuden je pogledal, ko je v grmu opazil lesen kip Marije z Detetom. Odnesel ga je v dolino župniku, vendar se je kip čudežno vrnil na Višarje. To se je ponovilo tudi naslednje dni. Župnik je o dogodku obvestil oglejskega patriarha, ta pa je ukazal, naj na kraju, kjer so našli kip, zgradijo kapelico. Na goro so začeli prihajati romarji in čedalje več jih je bilo. O tej prvi kapelici ni več sledu, na drugo kapelo pa spominja sedanji prezbiterij (1500 po Kr. - strop je kamnit). Kmalu po slovesni 300- letnici je cesar Jožef II prepovedal božjepotništvo, a že po štirih letih ga je cesar Leopold znova dovolil. Leta 1916 je čez Višarje potekala fronta prve svetovne vojne. V tem času so rakete poškodovale cerkev in okoliške stavbe. Cerkev so obnovili, slikar Tone Kralj pa jo je okrasil s prelepimi freskami.

Že v 16. stoletju so Sv. Višarje imenovali božjo pot treh narodov. Za Slovence predstavljajo eno izmed najbolj priljubljenih božjih poti.

Na Višarjah smo imeli sveto mašo s somaševanjem našega g. župnika Damjana Mlinariča, našega rojaka g. Iva Miklavca ter višarskih duhovnikov. Z ubranim petjem, ki ga je vodil Emil Vezjak, smo k lepoti maše tako prispevali tudi romarji. G. Miklavc nas je razveselil z odličnim nagovorom, polnim lepih naukov za vsakdanje življenje in s hudomušnimi iskricami za dobro voljo.

Ob poti domov smo se ustavili v Begunjah na Avsenikovi domačiji. Zatem pa še, kot se spodobi za slovenske romarje, na Brezjah, kjer smo zapeli Marijine litanije.

Hvaležni smo g. župniku Damjanu Mlinariču, da nam je organiziral to prijetno romanje.

 

Na Višarje nas je pripeljala žičnica title=
Na Višarje nas je pripeljala žičnica
Okolico krasijo častitljivi vršaci title=
Okolico krasijo častitljivi vršaci
Porušene Višarje med 1. svetovno vojno title=
Porušene Višarje med 1. svetovno vojno
Pridigar g. Miklavc, naš rojak in prijatelj title=
Pridigar g. Miklavc, naš rojak in prijatelj
Pri sveti maši title=
Pri sveti maši
Bili smo pri
Bili smo pri "ofru"
Malica med gorami title=
Malica med gorami
Tudi žejo smo si pogasili title=
Tudi žejo smo si pogasili
Vabljivi spominki title=
Vabljivi spominki
Vrh Višarij title=
Vrh Višarij
Še zadnji pogled na kraj našega romanja title=
Še zadnji pogled na kraj našega romanja
Nasvidenje Sv. Višarje title=
Nasvidenje Sv. Višarje
V Begunjah pred Avsenikovo hišo title=
V Begunjah pred Avsenikovo hišo
V Avsenikovem muzeju title=
V Avsenikovem muzeju
Pred krasno baziliko na Brezjah title=
Pred krasno baziliko na Brezjah
Po litanijah še nekaj besed v slovo title=
Po litanijah še nekaj besed v slovo