Postni čas v župniji

četrtek, 22. marca 2018, avtor Andrej Čokl in Damjan Mlinarič

 

Seminar življenje v duhu

Kot že prejšnji dve leti, tudi letos v postnem času poteka seminar življenja v duhu. Tokrat seminar poteka v kapeli v župnišču vsak ponedeljek od 19.30 do 21.15. Pričnemo s slavljenjem. Sledi gost z duhovno tematiko. Na koncu je še kratek razgovor in molitev  po skupinah. Seminar je lepo obiskan. Navkljub malemu prostore je vzdušje prijetno. Vsakič zvemo kaj novega. Seminar je čudovita duhovna priprava na velikonočno slavje. Tako lahko vsak na svoj način še globje in bolj doživeto ter razumljivo doživi skrivnost velikega tedna. Seminar zaključujemo na velikonočni ponedeljek. 

Vrata župnišča so odprta za vse.  

 

Ogled filma Marijina zemlja

V Mariboxu, bivšem Koloseju, v času pred veliko nočjo vrtijo film Marijina zemlja. V četrtek, 15. 3. 2018, je bila premera filma, ki si ga je ogledalo kar nekaj župljanov Sv. Lovrenca na Pohorju in Marije v Puščavi.  

Film prikazuje versko in duhovno tematiko, kar se precej redko dogaja na televiziji še redkeje pa v kinodvoranah. Zastavlja nam bivanjska vprašanja in nanj odgovarja, saj o njih razmišlja vsak razmišljajoč človek in človek, ki išče bistvo bivanja.  

Film bodo vrteli še do velike noči in je zagotovo vreden ogleda, tako za verne kristjane kot tiste, ki iščejo duhovno razsežnost bivanja. 

 

Duhovne vaje za moške

Od 2. do 4. marca je nekaj mož iz Lovrenške moške skupine in še druge moške skupine (vse skupaj nas je bilo 9), odšla na duhovne vaje ob kruhu in vodi na Remšnik. Zaključili smo v nedeljo s sveto mašo in refleksijo v župnišču sv. Lovrenca.

Tukaj je nekaj pričevanj.

V teh duhovnih vajah sem še dodatno ugotovil kako šibek sem na mnogih področjih. Vsekakor so me same teme zelo nagovorile. 
Najprej pa o filmu (Last days in the Desert): na videz  z zelo malo dogajanja, se je najprej teplo z mojo predstavo Jezusovega bivanja v puščavi in posledično pričakovanje znanega. Ampak že med filmom sem nekako razumel, da gre tudi za mojo puščavo, za moje soočenje z izzivi, omejitvami, skušnjavami in preizkušnjami, grešnostjo.  Vsekakor si bom film še ponovno ogledal. Čeprav mi je Jezus deloval nebogljeno, je pač to odraz tega, da je živel kot človek in stvari doživljal na človeški način.
Zelo me je nagovorilo poučevanje o skušnjavah, pa o razločevanju in eksamnu  - izpraševanju vesti.  To je bil velik koncentrat informacij, čisto vsaka zelo potrebna in prava. vse to bo treba še dodobra premisliti in postopno vpeljati v življenje. 
Zato se zelo lepo vklopi v ta koncept tudi priprava na spoved, spoved, sveta maša in čaščenje Najsvetejšega.
Hvaležen sem, da sem lahko vse to slišal, da imam možnost kaj napravit, da mi je bilo pokazano,  kaj je treba in možno napravit, da sem dobil dodatno možnost spreobrnitve.
Darko

Kot vsako leto premagujem strog post. Brezmesno ob zgolj vodi in kruhu me spravlja v skušnjave. Abstinenca (odpoved) se zdi mnogim neumna, vendar ob kruhu in vodi šele vidiš, da obstaja tudi drugo kot le dobrote tega le sveta. Vesel in hvaležen sem času, ko sem bil ob NAJSVETEJŠEM, kajti ne pomnim časa kdaj sem bil nazadnje. Hlad ni bila težava saj sem založen z telesnimi oblinami. Sem hvaležen tudi za vse te može in njihov trud poboljšati ta svet.
Hvala Bogu za vse.
Dominik

En teden po duhovnih vajah še vedno čutim v sebi odmev le teh. Kakor je rekel Damjan, skušnjava pridejo takoj po duhovnih vajah. Res je tako. Zato sem sedaj vsaj malo oborožen z razločevanjem. Trudim se delati splošni in posebni eksamen vsak dan. Včasih bolj uspeva včasih manj. Zanimivo kako drugače dojemaš svoj tok misli in pa svet okoli sebe. Kod bi dobil nova očala.
Šel sem tudi v Slomškovo knjigarno, da si bi si nabavil knjigo Priložnost ali skušnjava. Žal je nimajo, je naročena. 
Takole, pogumno v boj moška tovarišija občestva.
Andrej

Kar nekaj dni po duhovnem odmik za moške sem še zmeraj uporabnik tega vikenda v vsakdanjem vrvežu, res je bilo lepo in vsa zahvala Damjanu, ki nam je osvetlil vse pasti v katere se lahko ujame naša duša, kar mi še danes pozvoni v meni, ko pride do tega. Sem mnenja da tak vikend moške duše rabi vsak pravi dedec. To sem spoznal na svoji koži, ko sem po sili prilike moral iti med duhovnimi vajami za nekaj ur domov. Tako sem začutil kakšen blagoslov ima tak vikend, ko se posvetiš sebi Jezusu in opaziš da ne rabiš le letni in zimski dopust, ampak tudi rehabilitacijo moške duše ob postu, molitvi in občestvu. Vsem udeležencem sem hvaležen za družbo in duhovno podporo. 
Max

Utrinki s seminarja title=
Utrinki s seminarja
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
Ogled filma Marijina zemlja title=
Ogled filma Marijina zemlja
Ogled filma Marijina zemlja title=
Ogled filma Marijina zemlja
Ogled filma Marijina zemlja title=
Ogled filma Marijina zemlja
Ogled filma Marijina zemlja title=
Ogled filma Marijina zemlja