Po Napoleonovi poti

sobota, 22. aprila 2017, avtor Franc Bečan, foto Franc Bečan in Boštjan Germič

Planinski vodnik Boštjan Germič nas je na velikonočni ponedeljek popeljal na planinski izlet v okolico Trsta. Tam živi in deluje kot župnik naš rojak g. Ivo  Miklavc. Bili smo njegovi gostje. On je tudi pomagal izbrati pot, po kateri smo hodili. Brez peš hoje seveda pri planinskem izletu ne gre!

Malce od meje na italijanski strani smo se ustavili v kraju Trebče, kjer župnijo vodi g. Miklavc, letošnji  zlatomašnik.Po prisrčnem sprejemu in pozdravih smo imeli sveto mašo v tamkajšnji cerkvi. Gospod Ivo nam je predstavil življenje rojakov na tistem robu slovenskega ozemlja, kjer Italijanov skorajda ni. Po maši so nam gospodinje postregle z domačo posebnostjo – rekle so, da je to »šparglijada«. V gozdu nabrane mlade šparglje so skuhale, prepražile s slanino in jajci in postregle z belim beli kruhom. Jed je bila zelo okusna in vredna pohvale. Po malici smo se peljali na Opčine in začeli pohod po Napoleonovi poti na robu Tržaškega zaliva proti gradu Miramare. Med potjo smo gledali z višine na Tržaški zaliv in občudovali alpiniste, ki so ob poti plezali po navpičnih stenah nad nami.

Po dveh urah smo prišli do sodobne betonske cerkve piramidne oblike Sv. Marije kraljice in pomočnice. Ogledali smo si obe nadstropji z več oltarji, med drugimi tudi sta tudi slovenski in oltar  Cirila in Metoda. Sledil je prevoz do kraja Repen in sprehod po gozdu, kjer smo stikali za šparglji. Na skalnati gori Repentabor stoji zelo star obrambni tabor z nekoliko mlajšo, vendar nekaj stoletij staro kamnito cerkvijo. Na vsej poti in ogledih sta nas podprla g. Miklavc ali njegov sobrat s komentarjem o zgodovini in značilnostih teh krajev. Ob vrnitvi so nas v Trebčah postregli s pršutom in rdečim vinom. Primorskih dobrot smo bili zelo veseli. Po zaključnem klepetu in zahvalah smo se poslovili od simpatičnega g. Miklavca. Zelo smo hvaležni Boštjanu, da nam je pripravil tako izvrsten planinski izlet.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=