Planinski tabor 2015

četrtek, 27. avgusta 2015, avtor Andrej Čokl

To poletje smo v Planinskem društvu Lovrenc na Pohorju drugič organizirali planinski tabor. Udeležilo se ga je dvanajst učencev in en dijak. Večina udeležencev je obiskovala planinski krožek na Osnovni šoli Lovrenc na Pohorju.

Letos smo se podali na Kočo na Loki pod Raduho. Tabor je potekal od 9. 8. do 13. 8. 2015. Na tabor smo se odpravili v nedeljo popoldan skupaj s starši. Skupaj z njimi smo obiskali Snežno jamo in se v jami prijetno ohladili. Po ogledu jame smo se namestili v koči.


Koča na Loki pod Raduho

Naslednji dan smo se odpravili na vrh Raduhe (2062 m). Pot nam je bila prvi dan, ko noge še niso bile navajene na hojo, naporna, vendar izredno lepa. Vsi smo jo zmogli in radost ob osvojitvi vrha je bila tako velika, da smo pozabili na ves napor na poti. Večina otrok je bila prvič na dvatisočaku. Na vrhu smo doživeli še en vesel dogodek, saj smo lahko opazovali, kako se skoti jagnje.


Na vrhu Raduhe

Po vrnitvi z Raduhe smo imeli še krajši pohod proti Snežni jami, ustavili smo se na planšariji ob poti, kjer smo se učili, kako narediti prave planinske vozle. Na koči pa smo tekmovali v balinanju. In že je minil ponedeljek.

V torek smo se odpravili na malo manj zahtevno planinsko turo do Vodule. Popoldan pa smo se pomerili v štafetnih igrah. Proti večeru smo zakurili taborni ogenj in si spekli »twist« (kvašeno testo na palici).


Planina Javorje

V sredo smo se odpravili do Durc in nato do vrha Laneža. Na poti smo pridno nabirali gozdne jagode in maline, ki jih je na Raduhi res veliko.


Mineja nabira gozdne jagode


Vrh Laneža

 

Popoldan pa smo se preizkusili v plezanju po naravni skali. Zvečer smo znova zakurili taborni ogenj in si spekli hrenovke. Pred spanjem smo si ogledali zvezdno nebo in zvezdne utrinke, ki jih je vsako leto, ko goduje sveti Lovrenc, veliko.


Kako pleza Karin


Ob Tabornem ognju

Naenkrat smo se prebudili v zadnji dan našega tabora. Po zajtrku smo zapakirali prtljago in opremo, se poslovili od skrbnikov koče in se odpravili v dolino proti Robnovem kotu. Od tam pa na kopanje v rokav Savinje, ki nam je prineslo ohladitev, ki je bila izdatna in prijetna. Pred odhodom domov smo si privoščili še pico.


V Robanovem kotu


Ohladitev v Savinji

Najlepša hvala vodnikom Katji, Viki, Branku in Esteri ter seveda predsedniku Anžeju, ki je vse to »požegnal«. Če besede ne povedo dovolj, pa zagotovo vse povedo slike.

Jezikovni pregled: Blanka Kovačec

Koča na Loki pod Raduho title=
Koča na Loki pod Raduho
Na vrhu Raduhe title=
Na vrhu Raduhe
Planina Javorje title=
Planina Javorje
Mineja nabira gozdne jagode title=
Mineja nabira gozdne jagode
Vrh Laneža title=
Vrh Laneža
Kako pleza Karin title=
Kako pleza Karin
Ob Tabornem ognju title=
Ob Tabornem ognju
V Robanovem kotu title=
V Robanovem kotu
Ohladitev v Savinji title=
Ohladitev v Savinji
Dekliška soba title=
Dekliška soba
Opozorilna tabla fantov title=
Opozorilna tabla fantov
Razgled z Raduhe title=
Razgled z Raduhe
Brz krsta ni dvatisočaka title=
Brz krsta ni dvatisočaka
Štejemo žulje po povratku z Raduhe title=
Štejemo žulje po povratku z Raduhe
Počitek na poti smo izkoristili za učenje vozlov title=
Počitek na poti smo izkoristili za učenje vozlov
Svetovno prvenstvo v balinčkanju title=
Svetovno prvenstvo v balinčkanju
Lepo urejeni za na pot title=
Lepo urejeni za na pot
Štafetne igre title=
Štafetne igre
 title=