Oplotniški vintgar z ogledom Cezlaka in Oplotnice

ponedeljek, 8. oktobra 2018, avtor Maja Fras in Cvetka Arl, foto Beno Fras

Minulo soboto smo se planinci iz Lovrenca, Maribora in Frama podali z osebnimi avtomobili na pot skozi Oplotnico, v smeri Keblja ter po dobrem kilometru iz kraja Oplotnica parkirali ob cesti, pri tabli Oplotniški vintgar. 

Po pozdravih in osnovnih podatkih o vintgarju, ki nam jih je povedala lokalna vodička, smo se odpravili na kratko pot skozi prelep vintgar, to je 1,5 km dolga soteska ob potoku Oplotniščica, ki je bila urejena s pomočjo prizadevnih domačinov in z evropskimi sredstvi. 

Počitek smo imeli pri kamniti želvi, kjer smo izvedeli zgodbico o hudobnem Povodniku in prijazni želvi. Pot smo nadaljevali po mostu prijateljstva do Cezlaka. Tam smo se razdelili v dve skupini, si ogledali kamnoseški muzej s kamnolom pohorskega tonalita, granodiorita in zaraščen kamnolom edinstvene kamnine na svetu - cizlakit. Po kratki malici smo se podali nazaj skozi vintgar do avtomobilov. Odpeljali smo se v center Oplotnice, kjer smo si ogledali graščino, poskusili pražen krompir, se sprehodili skozi park do potoka Oplotniščice, kjer sta dve perici prikazali pranje perila nekoč. Za konec pa smo si ogledali še farno cerkev.

Bilo nas je veliko, tudi precej otrok iz vrtca in šole Lovrenc.

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=