Naš vrtec praznuje 80 let

ponedeljek, 26. avgusta 2013, avtor Marija Osvald Novak, prof., ravnateljica OŠ Lovrenc na Pohorju

V Lovrencu na Pohorju v letu 2013 praznujemo 80. obletnico začetka delovanja vrtca. Prva omemba našega otroškega vrtca je razvidna iz zapisa v šolski kroniki. Da bi obletnico čim lepše obeležili, smo v letošnjem letu pripravili mnogo različnih dejavnosti.

Najprej smo se skupaj z učenci lotili raziskovanja zgodovine vrtca, kolikor je je bilo na voljo, ter pripravili raziskovalno nalogo. Poleg pregleda šolske kronike so se naše mlade raziskovalke skupaj z mentorico pogovarjale tudi z nekaterimi našimi krajani, ki se začetkov našega vrtca še spominjajo in so ga celo obiskovali. Da bi dobili čim več materialov in zgodb o našem vrtcu, smo v šoli pripravili literarni natečaj.

Nato smo na obisk v naš kraj in v naš vrtec povabili otroke iz vrtcev pri osnovnih šolah Ruše, Selnica ob Dravi, Brezno-Podvelka ter Ribnica na Pohorju. Pokazali smo jim nekaj zanimivosti iz našega kraja, pogostile so jih lovrenške zeliščarke, nato pa so si v večnamenski športni dvorani ogledali lutkovno igro Brez tebe, se srečali z lovrenškim Jezernikom in Možuhom ter se nato družili na vrtčevskem igrišču.

 

Na vrtčevskem večeru smo predstavili dejavnosti in delo v vrtcu nekoč in danes. Na obisk smo povabili nekaj nekdanjih vzgojiteljic, ki so nas popeljale v preteklost; njihove zgodbe in spomine iz preteklosti smo dopolnili s fotografijami ter kratkimi filmskimi posnetki iz vrtca danes. Vzgojiteljice so povedale, da je delo nekoč potekalo v precej številčnejših skupinah in da so bila didaktična sredstva predvsem stvari, ki so si jih izdelali sami. V avli smo pripravili fotografsko razstavo ter razstavo starih didaktičnih pripomočkov, otroških revij ter pohištva iz naših nekdanjih igralnic. Razstava fotografij bo odprta do začetka oktobra.

Ob 80. letnici vrtca smo izdali tudi jubilejno publikacijo. V njej smo na kratko povzeli zgodovino s pomočjo zapisov iz kronike ter s pripovedmi vzgojiteljic, seveda pa so vanjo prispevali tudi otroci z iskrimi izjavami ter risbicami, ki so jih narisali ob 80. obletnici vrtca. Naše praznovanje bomo zaključili v mesecu oktobru z dnevom odprtih vrat. Takrat se bomo družili vsi, otroci vrtca in učenci šole, zaposleni, starši, nekdanji obiskovalci vrtca in krajani. Že sedaj vabljeni!

Ker naš vrtec že več kot pet let gostuje v prostorih šole, pa se veselimo tudi, da se bo v letošnjem letu pričela njegova dograditev. Že tretje leto imamo šest oddelkov in letos je vanj vpisanih skoraj sto otrok. Upamo, da bo kmalu tudi za naš vrtec prišel čas, ko bomo vzgojiteljice in vsi zaposleni skupaj s predšolskimi otroci zaživeli v dograjenih in povezanih skupnih prostorih. Najverjetneje mu bomo kmalu dali tudi novo ime.