Klopi za lovrenške sprehajalce

četrtek, 13. september 2018, avtor Anžej Bečan, foto Staša Pernat Lesjak

Februarja letos ustanovljena Mreža prostovoljcev v Lovrencu na Pohorju si je zadala organizirati domačine, ki bi želeli s prostovoljskim delom pripomoči k dvigu kvalitete v občini. Po sodelovanju na čistilni akciji aprila, so maja pričeli s pripravami na postavitev lesenih klopi. Več kot deset lastnikov gozdov je do junija prispevalo skoraj 9 kubičnih metrov lesa, ki jih gospodar Marjan Pavlič z ekološke kmetije Sadonik razrezal na svoji žagi. Na tej kmetiji so čez poletje v sedmih delovnih akcijah obdelali in sestavili 26 lesenih masivnih klopi ter jih skoraj vse že postavili. Lokacije za postavitev so izbrali s pomočjo povpraševanj na socialnih omrežij, kjer so domačini in obiskovalci od drugod lahko prispevali ideje. Klopi tako stojijo v središču naselja, pri turističnih znamenitostih, ob sprehajalnih poteh in razglednih točkah. Kot je zabeležila koordinatorica projekta Staša Pernat Lesjak, je z darovanjem lesa, organizacijo in okrepčili ter seveda delom sodelovalo 25 prostovoljcev. Mreža prostovoljcev je hvaležna sodelujočim in lastnikom zemljišč, ki so podprli postavitev klopi.

Odzivi domačinov so zelo vzpodbudni in dajejo prostovoljcem dodaten zagon za nadaljnje akcije. Po pripombah sodeč bi bilo potrebno kakšno javno otroško igrišče, koši za smeti in pasje iztrebke. Sicer gre za opremo okolja, ki bi jo pričakovali od občine a bo zgleda realizirana prej z vzpodbudo prostovoljcev.

Les za klopi so darovale kmetije Kapus, Rebernik, Celebrant, Sojč, Ahej, Strgar, Grobelnik, Krošner in posamezniki Dušan Fornezzi, Saša Pernat, Ignac Heinschko; prevoze so opravila Saša Pernat, Primož Vračko, Ignac Heinschko in Rok Kaube.

Lokacije klopi:

1) Šolska ulica (pri igrišču)
2) 2 klopi pri bloku na Šolski ulici 24
3) Nasproti Skačeja
4) Pri vrtcu na parkirišču
5) Pri križu v Slepnici
6) Marijin studenec
7) Na Letališču (veliko križišče) na Rdečem bregu
8) Nad Bernavsljem
9) Srparska pot
10) Sv. Ana v Puščavi
11) Marijina cerkev v Puščavi
12) Na avtobusni postaji pri Marlesu
13) Avtobusna pri sp. Mercatorju
14) Pri pokopališču
15) Pri Pajštvi
16) Nad Vuhredom (pri Hrastu)
17) Pri Zdravstvenem domu
18) Pri banki Nova KBM
19) V parku pri spomeniku NOB
20) 2 klopi v šolskem parku za otroke

 
Mreža prostovoljcev se zahvaljuje vsem sodelujočim darovalcem, prostovoljcem in ostalim sodelujočim pri izvedbi delovne akcije.
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=