Izlet Francov na Skomarje

torek, 13. oktobra 2015, avtor Franc Bečan, foto Branko Vračko in Franc Bečan

Franci smo se tokrat podali na južno Pohorje v kraje, kjer je živel pohorski pesnik Jurij Vodovnik. Cilj so torej bile Skomarje!

Ogledali smo si znamenito Skomarsko hišo (podobna je Ladejenkovi v Lovrencu). V osrednjem prostoru ('hiši') je vse tako, kot še živi v spominu starejših Francov (npr. pri Trjenku ob Gaju): velika miza, majhna okna, line za zračenje na steni, črna kuhinja povezana z lino na 'hišo', mali 'hoder', 'štiblc' za starše, velika črna kuhna s kotlom za svinjsko kuhanje, nečke za mesenje kruha, sklednik, omara za mleko in moko, v kotih postavljeno staro orodje: 'kraksl', kolovrat, vreteno za volno itd.

Izvedeli smo veliko o pesniku Vodovniku – 'sromačeku', ki je 'zlogal' pesmice v narečju, hodil v 'štero', kjer je tkal platno, rad pogledal v glažek in budil veselje v vsaki družbi. Bili smo tudi na njegovem grobu in si ogledali cerkev sv. Lamberta. Na pokopališču smo z zanimanjem odkrivali na spomenikih priimke, ki jih imamo tudi v Lovrencu, npr. Slatinek, Založnik.
O zgodovini kraja in o današnjih, zlasti kulturnih dogajanjih nam je pripovedovala domačinka. Spoznali smo, kako prizadevno so se Skomarčani lotili zgodovine, kulture in turizma.

V središču naselja smo našli celo sorodnike Lovrenčanov: Cvetka in Jožica sta se kar pod klancem nižje od Skomarske hiše sestali z bratrancem Konradom. Kako prisrčno je bilo srečanje ne vemo, ker nismo bili vsi poleg.

Lačni nismo hodili. Marija in Franček – organizatorja sta iz prtljažnika potegnila številne trdne in tekoče dobrote. Obiskali smo turistično kmetijo, ki goji divjačino in uživali ob jelenovem golažu.

Zadnji cilj našega pohoda je bil zaselek Rakovec, kjer je bila v istem času kot v Lovrencu (sredina 19. stoletja) znamenita glažuta. V zaselku, kjer je včasih živelo okoli 200 ljudi, je danes ostala le ena družina. Spomin na nekdanjo glažuto budi le še velika hiša, imenovana 'haus' (podobno kot 'kselnhaus' v Lovrencu), v kateri je včasih živelo vsaj 20 ljudi.

Na poti domov – čez Roglo, smo uživali v porajajočih se barvah jesenskega listja in v lepih spominih, ki sta nam jih pripravila zakonca Brezočnik s tem, da sta nas popeljala 'natan črajz' na južno Pohorje.

Odhod izpred gasilskega doma title=
Odhod izpred gasilskega doma
Skomarska hiša title=
Skomarska hiša
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
Šopek Francov title=
Šopek Francov
Skupinska slika udeležencev title=
Skupinska slika udeležencev
Hiša v Rakovcu title=
Hiša v Rakovcu