DTV Partizan Lovrenc 1953–2013

torek, 27. avgusta 2013, avtor Leo Čelofiga


Na prireditev ob 60. letnici DTV Partizan, ki je bila v nedeljo, 18. 8. 2013, smo povabili prve tekače DTV Partizana. Gostje so nam povedali veliko zanimivih informacij in prigod.

DTV Partizan Lovrenc na Pohorju so leta 1953 ustanovili Franc KLANFER, Anton GARNEŠ in dr. Vojko MERŠNIK, ki jim gre zasluga, da so bili lovrenški tekači na smučeh od leta 1958 do 1976 najmočnejši (takrat še jugoslovanski) tekaški klub, prepoznaven tudi v tujini. Pri delu z mladimi tekači so Antonu Garnešu pomagali Jože Raišp, Pavel Pavlič in Franc Jaunig.

 

Začetki


Rado Kasjak, eden izmed prvih smučarjev tekačev: "Tekmovali smo na doma izdelanih tekaških smučeh, v gojzerjih in z leskovimi palicami. Pa kljub temu velikokrat odnesli prva mesta na republiških in državnih tekmovanjih. Za nagrado takrat še ni bilo pokalov, dobili smo papirnato plaketo in kakšne pletene nogavice. Vendar smo bili s tem tudi zelo zadovoljni."


Pavel Pavlič, tekmovalec in trener: "Duša smučarskega teka je bil Anton Garneš, kovač v Tovarni kos in srpov, ki je skoraj vse svoje prihranke namenil za smučarski tek. Veliko je naredil za nas, da smo lahko trenirali in imeli prosti dan v službi, ko smo šli na tekme."


"Proge za treninge smo delali sami. Ko smo prišli iz službe, smo najprej poteptali progo in nato še trenirali. Garneš je iz nas naredil vztrajne in jeklene ljudi, za kar sem mu še danes hvaležen."

 

 

Prigode s tekmovanj


Ivan Jodl: "Spomnim se treninga in tekme državne reprezentance na Gorenjskem. Garneš mi je naročil, naj popazim na Grilčevo Jožico, da ne bo počela neumnosti in se bo skoncentrirala le na tekmo. Ko sem zjutraj ob 2. uri šel preverit v njeno sobo, če je šla spat, je tam nisem našel. Našel sem jo v kuhinji koče, kjer je s črnogorskim tekmovalcem igrala karte." Zabrusila mi je: "Tudi, če bom do jutra igrala karte, bom boljša od tebe". In res je bila, saj so v njeni kategoriji tekmovala le tri dekleta."

Franc Koper: "Če si bil skupaj v sobi z Garnešem, se nisi najbolj naspal, saj je zelo smrčal. Enkrat sem ga šel zbudit, pa me je na pol buden sunkovito zgrabil za vrat. Dejal mi je: "Oprosti, to imam še iz vojne, ko sem moral biti vedno pripravljen na najhujše." Od takrat ga nisem več upal zbuditi."
Jože Raišp, pomočnik trenerja: "Garneš nas je na tekme vozil z volkswagnovim kombijem, v katerem je imel vse orodje za popravilo, tudi kleparsko orodje, kladivo in barvo, že zjutraj naslednjega dne se je lotil udrtine na kombiju."

 

Treningi

Trener Franc Jaunig: "Garnešu sem pomagal z nasveti, kako pravilno trenirati. Velikokrat se nisva strinjala, saj je on vztrajal le na enem načinu treninga, "laufaj, laufaj". Na koncu sem ga le prepričal, da smo začeli tudi z intervalnimi treningi."


Irena Kuhar: "Tudi v poletni sezoni smo dekleta pridno trenirala, udeleževale smo se tekem na Braniku v Mariboru in tekle na tekmi ekip Po poteh okupirane Ljubljane".

 

Rezultati

V društvu DTV Partizan smo vzgojili kar 39 državnih in republiških prvakov, 4 balkanske prvake in državno rekorderko v metu kopija Margareto KAČIČ. Med vsemi športniki je prednjačila dolgoletna državna prvakinja v teku na smučeh (od 1965 do 1973) in reprezentantka (od 1960 do 1976) Jožica GRILČ. Sledila ji je še cela vrsta odličnih lovrenških tekačev – državnih prvakov in reprezentantov: Ivan in Alojz JODL, Valčka PUNGERTNIK, Krista PLIBERŠEK – OBRULJ, Elica GRUŠOVNIK – FORSTNER, Otmar ŠUMER, Rado KASJAK, Angela PLIBERŠEK – HELBL, Franc in Dušan KOPER, Franc VIDMAR, Marjana in Pavel PAVLIČ, Janko KRANJC, Tanja in Angela RIHTER, Rudi in Anica KOLANDER, Jože in Dragica MANFREDA, Irena in Olga TURŠČAK, Marta OBRUL – KOVAČEC, Branko GRILČ, Vlado LAH, Jože in Janez VODUŠEK , Jože KRANJC, Dragica in Romana LESJAK, Tjaša PLIBERŠEK, Florjana PISNIK, Eva SINRAJH, Marjan VERDNIK, Klemen JAUNIG, Dejan MORI, Martin IRŠIČ in Sašo ŠUMER.

 

Ob zaključku prireditve so nekdanji tekmovalci prejeli Zlato plaketo društva v zahvalo za njihov pomemben prispevek k razvoju in delovanju društva. V eni izmed učilnic so si lahko vsi prisotni ogledali razstavo stare tekaške opreme, fotografij s tekmovanj in člankov iz časopisov.

 

Sedanji člani društva se trudimo zapisati izgubljeno bogato zgodovino društva. Že pred veliko leti so se zapisi o delovanju društva pri selitvi društvenih prostorov uničili, zato nam bo dobrodošla vsaka informacija o zgodovini društva. 

Ob naslednji prireditvi se bomo spomnili malo mlajših generacij športnikov DTV Partizana Lovrenc na Pohorju.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=