20. Jezernikovi dnevi

torek, 6. avgusta 2013, avtor Anžej Bečan

Že dvajset let v Lovrencu druga polovica počitnic živi drugačen tempo, saj se vse vrti okoli tradicionalnih Jezernikovih dnevov.

Milan Kučan pri kovaču na praznovanju 900-letnice, 22. september 1991Že davnega leta 1991 smo praznovali 900-letnico prve omembe naših krajev, ko je leta 1091 tukajšnji lastnik grof Engelbert Spanheimski te kraje podaril benediktinskim menihom iz Št. Pavla v Labotski dolini. Veliko slavje in številne prireditve, ki so se jih udeležili celo najvišji državniki, je bilo v primerjavi z naslednjima dvema letoma preveliko mrtvilo, zato so na pobudo trojice s krajevne skupnosti Pečnik-Šlag-Hojnik leta 1994 prvič organizirali sklop prireditev, da bi popestrili zatišje ob izteku poletja. Tisti čas je v šolskem glasilu Naš glas kot podlistek izhajala zgodba Draga Vresnika o Jezerniku in tako se je kar samo ponujalo ime "Jezernikovi dnevi". Ob tem jubileju je občinski Odbor za prireditve, ki dandanes koordinira izvedbo prireditev, pripravil bilten s pregledom zanimivosti preteklih let.

Večkrat se kresajo mnenja, komu naj bodo prireditve v okviru Jezernikovih dnevov namenjene, nekateri želijo velikih prireditev po zgledu iz naše okolice, ki bi pritegnili tujce in pospešili razvoj turizma, spet drugi zagovarjajo prvotno idejo "Lovrenčani za Lovrenčane". In prav slednji "model" volonterske organizacije dogodkov, kjer domača društva in posamezniki z zagnanostjo ter s skromno občinsko finančno podporo pripravljajo nepozabna doživetja, je ohranil naš "festival" tako dolgo.

Pohod na Lovrenška jezera 2005Letošnji Jezernikovi dnevi bodo potekali tri tedne, od sobote 10. avgusta, s pohodom na Lovrenška jezera in Lovrenško nedeljo, do 31. avgusta, ko bo zaključna prireditev ob 15. občinskem prazniku in gasilska veselica. Med kopico uveljavljenih športnih tekmovanj, razstav in predstavitev bo tudi letos pestra ponudba kulturnih dogodkov: že zvečer po pohodu bo Jezernikova gostilna v organizaciji Društva upokojencev, v nedeljo koncert slovenskih popevk VS Ars z gostjo, foto sekcija PD pripravlja slikarsko razstavo mandal, gostovale bodo plesalke iz Svetega Jurija ob Ščavnici, nato bo v Radegundi še en koncert "Od bluesa do šansona" s kantavtorjem Markom Groblerjem, ponovno bodo plesale lovrenške orientalske plesalke Habibah, pod šotorom bo tudi letos Muzikariada z nastopom solistov in glasbenih bendov, ogledali si bomo lahko gledališko predstavo KUD-a iz Slovenske Bistrice, v šolskem sadovnjaku bo kino predstava pod zvezdami.

Otroške delavnice, 2009Najbolj športna bo nedelja 18. avgusta, kjer za prave rekreativce ne bo izgovorov, da se ne odpravijo na Klopni vrh. Pohodnike vabi Horuk, tekači se lahko udeležijo gorskega teka, kolesarji pa vzpona s Činžata. Poleg teh prireditev pa drugi dnevi ponujajo tekmovanja v raznih oblikah tenisa, šahu, košarki, nogometu, plezanju, vleki vrvi ...

Tudi letos bo odlično poskrbljeno za najmlajše, ki bodo na delavnicah v zadnjem tednu ustvarjali, telovadili, kuhali, iskali zaklad in delavnice zaključili z gledališko predstavo.

Podrobnosti o več kot 60 prireditvah najdete v priloženem programu, o poteku dogodkov pa vas bomo obveščali tudi preko naše spletne strani. K sodelovanju z najavo podrobnosti in s slikovnimi poročili dogodkov po izvedbi pa lepo vabimo k sodelovanju tudi vas, ki se boste udeležili prireditev.

Prebrskajte tudi arhiv fotografij, ki smo ga ustvarili v preteklih letih na občinskih spletnih straneh: 20032004200520072008200920102011, 2012.

Program 20. Jezernikovih dnevov, 1. stran title=
Program 20. Jezernikovih dnevov, 1. stran
Program 20. Jezernikovih dnevov, 2. stran title=
Program 20. Jezernikovih dnevov, 2. stran
Milan Kučan pri kovaču na praznovanju 900-letnice, 22. september 1991 title=
Milan Kučan pri kovaču na praznovanju 900-letnice, 22. september 1991
Horuk na Klopni vrh 2008, takrat še skupaj pohodniški in tekaški title=
Horuk na Klopni vrh 2008, takrat še skupaj pohodniški in tekaški
Pohod na Lovrenška jezera, leta 2005 title=
Pohod na Lovrenška jezera, leta 2005
Vokalna skupina ARS na družabnem srečanju pri Franciju Kušarju, leta 2002 title=
Vokalna skupina ARS na družabnem srečanju pri Franciju Kušarju, leta 2002
Gasilska parada ob 130-letnici PGD Lovrenc, 18. 8. 2007 title=
Gasilska parada ob 130-letnici PGD Lovrenc, 18. 8. 2007
Otroške delavnice, leta 2009 title=
Otroške delavnice, leta 2009