Zlato priznanje za Reneja na 8. Avsenikovem tekmovanju

ponedeljek, 27. januarja 2014, avtor Anžej Bečan

Pretekli konec tedna, v soboto 25. in nedeljo 26. januarja 2014, je v Begunjah na Gorenjskem potekalo 8. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik 2014. V tekmovalnih disciplinah klavirska, kromatična in diatonična harmonika ter komorne skupine je nastopilo nekaj več kot 90 posameznikov in 4 skupine. Posamezniki so bili dodatno razvrščeni v starostne skupine do 12 let, 12 do 15 let, 15 do 19 let, nad 19 let in nad 50 let. Tekmovalci so nastopili z dvema skladbama, eno iz obveznega programa in eno poljubno iz Avsenikovega repertoarja.

Lovrenčan Rene Črešnar je med 66 tekmovalci na diatonični harmonikarji dobil povprečno oceno žirije 97,5 točk od 100 možnih in si podobno kot 15 sotekmovalcev prislužil zlato priznanje, ki se podeljuje tekmovalcem z ocenami 95 ali več. A njegov nastop ni bil kar tako, v absolutni razvrstitvi vseh tekmovalcev je namreč dosegel kar 2. mesto. Podrobne rezultate si lahko ogledate na uradni spletni strani tekmovanja.

Rene obiskuje Konzervatorij za balet in glasbo Maribor pri mentorici Cvetki Hartman, v preteklem letu nas je razveseljeval z videospotom Zvoki Lovrenških jezer, septembra je dosegel zlato plaketo na tekmovanju za Zlato harmoniko Ljubečne, novembra osvojil naslov državnega podprvaka na Koroškem, te dni pa nadaljuje s pripravami na državno tekmovanje s kromatično harmoniko. Obiskuje tudi Glasbeni center Vučič, kjer pili tehniko z mentorjem Juretom Vučičem.

 
Slavko Avsenik ml. z najboljšimi v diatonični harmoniki, z leve: Rene Črešnar (2.), Gašper Cestnik (1.), Anja Koračin (3.)


Sladka nagrada za nastopajoče in obiskovalce