Zeliščarski festival

nedelja, 9. julija 2017, avtor Milena Pečnik

Lovrenške zeliščarje zanima vse kar je v zvezi z zelišči. »Izvohali« smo, da je 1. in 2. julija Zeliščarski festival v kraju Irschen v Zgornji Dravski dolini, v zvezni deželi Koroški, v sosednji Avstriji. Odločili smo se, da bomo tudi mi del tega, da bomo pogledali kaj in kako z zelišči živijo drugod. Imeli smo kaj videti.

Z avtobusom smo se odpeljali skozi Karavanke v Dravsko dolino. Prvi resnejši postanek smo imeli pri vrtnariji Karl. Sprejela sta nas lastnika in nas seznanila z načinom dela na njihovi vrtnariji. Presenetila me je urejenost, dekorativnost in čistoča, tudi v in med gredami – brez odpadnega materiala in smeti.  Vrtnarija ima  dolgoletno tradicijo in je dobro obiskana, kar je izkoristil Lidl in v neposredni bližini postavil svojo trgovino. Že ko sem to videla, se mi je zdelo, da v teh krajih močno diši po sodelovanju.

Pot smo nadaljevali po dolini reke Drave in se vzpeli v lep kraj Irschen, ki leži na nadmorski višini blizu 800 metrov, pripet na dokaj strmo pobočje, ki ga pred zimskim mrazom ščiti del Visokih Tur – Kreuzeckgruppe. V njihovem zeliščnem vrtu smo našli mnoge znane in neznane rastline – tudi sivko, ki zaradi posebne lege uspeva in prezimi tudi na tej nadmorski višini. Lep in poučen je njihov vrt.

Na festivalu sodelujejo skoraj vsi krajani – vsak po svojih možnostih, sposobnostih in znanju (zelišča, kozmetika, napitki, aranžmaji, keramika, hrana, pročelja hiš, dvorišča, modni dodatki, … ). Tamkajšnji župan nas je navdušen pozdravil, predstavil kraj, ki ga vodi in povzel dogajanje v času njihovega zeliščarskega festivala, ki ima že dobrih dvajset let dolgo tradicijo. Opozoril nas je na prelepo pokopališče, ki je bilo deležno evropske nagrade in so ga tudi zaznamovala zelišča, pa na cerkev sv. Dioniza, v kateri so osvežili freske, ki tudi prikazujejo zelišča.

Pri ljudeh je zaznati prijaznost, delavnost, zavzetost, skrbnost in kar je najpomembneje – sodelovanje vseh. (Ko bi le lahko to nabasal v torbo in odnesel tudi domov)

Uživali smo!

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=