Velikonočni izlet na Gozdnik in Šmohor

petek, 26. aprila 2019, avtor Maja Fras

Na pot smo se podali z avtobusom iz Lovrenca in Frama, po avtocesti do Žalca, dalje po cesti v smeri vasi Griže do Zabukovice. Na poti smo se seznanili z glavnimi značilnostmi Posavskega hribovja in osnovnimi lastnostmi krajev, skozi katere nas je vodila pot.
V kraju Zabukovica, ko je cesta postala zares ozka in je bilo zelo malo prostora za avtobus, nas je prijazni šofer odložil na začetku markirane peš poti na Gozdnik.
Po dobri uri zmerno strme poti, smo imeli krajši počitek z malico, nato pa nas je čakal zelo strmi cik-cak vzpon po bukovem gozdu do samega vrha.
Naša velika kolona, ki je štela kar 50 pohodnikov, se je zelo raztegnila. V največji strmini nas je hladil močan veter. Po dobrih dveh urah in pol smo prišli na vrh. Ker bukve še niso olistane, smo imeli lep razgled na okolico. Veter se je pomiril in smo lahko uživali v malici, kateri smo dodali čemaž, nabran po poti do vrha.
Spust čez Mali Gozdnik do cerkvice sv. Mohorja na Šmohorju, je minil brez težav, le en podplat se ni hotel več držati pohodnega čevlja!
Pred cerkvico in v 500 let starih lipah smo naredili nekaj lepih posnetkov za spomin.
Ob koncu smo si privoščili še daljši počitek ob planinskem domu, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal domov.

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=