Uporabniki dnevnega centra na falskem gradu

torek, 9. junija 2015, avtor Ivica Tomić, DC CSD Ruše

Lovrenški, ruški in selniški uporabniki dnevnega centra za starejše, ki deluje pod okriljem CSD Ruše, so v petek, 29. maja 2015 obiskali Grad Fala. Po toplem sprejemu samooklicanega grofa Maksimilijana M. Slaniča in njegovih sodelavcev so bili pogoščeni z grajskim zajtrkom. Med skoraj enournim klepetom ob zajtrku je »grof« razkril zelo veliko zgodbic o prevzemu in obnovi gradu. Kot zanimivost je dejal, da je od nekoč bogato opremljenega gradu, ob prevzemu gradu našel le en par smučk. Vsa ostala oprema je izginila. Pri obnavljanju gradu je bilo uporabljenih kar dva kilometra žlebov!

Pri obujanju spominov na zgodovino gradu je sodelovalo tudi nekaj starejših uporabnikov dnevnega centra. Spomnili so se obdobja po drugi svetovni vojni, ko je grad bil namenjen socialnemu bivanju ali potrebam lokalnih zadrug, kovačij ipd.

Sledil je ogled grajski soban, opremljenih s pohištvom, ki so ga »grof« in ostali sodelavci priskrbeli večinoma sami. Ob ogledu prostorov in reči v njih (zibelke, odprtega ognjišča, »peglajzna« (likalnika)) se je veliko uporabnikov spomnilo svoje mladosti.

Z ogledom grajske kapele so starejši uporabniki dnevnega centra CSD Ruše zaključili ta prijeten dopoldan v gradu. Po prihodu v prostore dnevnega centra so še ob kosilu nadaljevali z doživljajskimi občutki.

 title=
 title=
 title=
 title=