Tečaj oživljanja

torek, 24. oktobra 2017, avtor Milena Pečnik in Igor Goričan, foto Gaj Herman

V soboto, 21. oktobra, so člani našega PGD pripravili predavanje – delavnico, na temo Oživljanje. Tak tečaj je bil tudi ob dnevu odprtih vrat našega gasilskega dom. Tudi takrat sem videla povabilo in si mislila: »Ne, to ni za mene, jaz tega ne zmorem, jaz tega ne znam!«. In verjetno je bil tečaj izpeljan.

Pred nekaj dnevi sem videla na TV »skrito kamero«, ki so jo izvedli na medicinski fakulteti, kako se je zrušila na cesti oseba in kako so mimoidoči mirno šli mimo, kako je nekdo celo z GSM aparatom vse lepo dokumentiral in šel (videti je bilo) mirno naprej … . Smo res ljudje postali brezosebni, brezčutni, brez občutka pomoči sočloveku, brez … .

Imela sem svetlo noč:

  • kaj, če to ne bi bila »skrita kamera«,
  • kaj, če bi bil človek, ki se je zrušil moj znanec,
  • kaj šele, če bi bil to moj sorodnik,
  • kaj bi se zgodilo, če bi bila naključno sama na tem mestu,
  • kaj, če …,.

Nekaj dni kasneje sem ponovno videla povabilo na delavnico našega PGD – OŽIVLJANJE. Takoj sem se odločila, da bom tudi sama med udeleženci tega tečaja. Prijetno sem bila presenečena, ker smo bili slušatelji starostno zelo različni – od dijakov, študentov, do upokojencev, ki nas je tema zanimala.

Poslušali smo nazorno predavanje Igorja Goričana,  dr. med., ki sem ga poznala kot svojega nekdanjega učenca. Veliko smo se naučili, poskušali praktično, dobili odgovore na vprašanja in predvsem spoznali, da v kritičnem trenutku znamo in zmoremo pomagati. Posebno škoda se mi zdi, da dane možnosti ni izkoristilo več naših krajanov – verjamem pa, da bomo še imeli možnost.

Hvala PGD Lovrenc na Pohorju,

Hvala Igorju Goričanu, ki sem ga spoznala ne le kot šolanega zdravnika, ampak tudi kot človeka, ki čuti stisko, hvaležnost, zadovoljsvo, ki je ČLOVEK.

Milena Pečnik

 

Tečaj oživljanja za občane Lovrenca na Pohorju

Evropa vsako leto 16. oktobra obeležuje “Evropski dan oživljanja” oz. “European Restart a Heart Day«. Nenaden srčni zastoj je namreč eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah – tudi v Sloveniji vsako leto srčni zastoj doživi okoli 1600 ljudi, stotine pa jih umre, ker jim očividci (ki so prisotni v do 70 % primerov) ne znajo pomagati, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili. Takojšen začetek oživljanja namreč celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju. Letos Evropski dan oživljanja poteka pod geslom »Vsakdo lahko reši življenje«, s katerim želimo poudariti ravno pomen slehernega očividca za preživetje sočloveka.

Geografske in demografske značilnosti Slovenije ne omogočajo organizacije nujne medicinske pomoči na takšen način, da bi bili dostopni časi izven mest dovolj kratki za preživetje nenadno obolelih. Pogosto pa presegajo tudi 30 minut. Hitro ukrepanje je v primeru srčnega zastoja in drugih ogrožajočih stanj vitalnega pomena, vsaka minuta brez ukrepanja močno zmanjša možnost preživetja ali kvalitetnega okrevanja – za od 10 do 12%. Uvedba prvih posredovalcev je prikazala vzpodbudne rezultate, saj so se slednji dokazali s hitrimi dostopnimi časi in zanesljivostjo. Z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja in uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja namreč premostimo čas do prihoda prehospitalne enote na kraj dogodka. Do sedaj je bilo že nekaj primerov, ko se je celotna zgodba uspešno končala po srčnem zastoju, brez aktivacije prvih posredovalcev pa bi bila situacija najbrž popolnoma drugačna. Ključna sta torej hiter pričetek temeljnih postopkov oživljanja in uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Če želimo oskrbo nenadno obolelih še izboljšati, je potrebno naučiti omenjenih postopkov čim več ljudi, da se bo oskrba pričela takoj – s strani očividcev. Znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki pričnejo oživaljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 %, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati 50 – 70 % laikov. To želimo spremeniti, zato smo 21.10.2017 v PGD Lovrenc na Pohorju organizirali Tečaj oživljanja za laike. Če bo želja, bo takšnih tečajev v prihodnje še več.

Hvala vsem, ki ste se udeležili tečaja oživljanja za občane in pokazali, da vam je mar za druge!

Igor Goričan, dr. med.

 title=
 title=
 title=
 title=