Prihodnost naše vere, dekanijsko srečanje ŽPS

ponedeljek, 9. aprila 2018, avtor Mateja Sitar, foto Andrej

Na Belo nedeljo – nedeljo Božjega usmiljenja smo se nekateri člani našega Župnijskega pastoralnega sveta v Mariboru udeležili 1. srečanja članov ŽPS-jev mariborske dekanije. Ker je bila nedelja Božjega usmiljenja smo srečanje pričeli z molitveno uro v Mariborski stolnici, z molitvijo rožnega venca Božjega usmiljenja. Nato smo srečanje nadaljevali v škofijski avli, kjer smo lahko prisluhnili čudovitemu predavanju patra Branka Cestnika z naslovom; Prihodnost naše vere. Odgovorno in v Duhu smo pogledali na stanje naše mladine in iskali poti kako naprej. Krščanstvo je edina zares globalna religija, saj ni naroda, ki se ga ta vera ne bi dotaknila. Je pa res, da je le ta v Evropi v zadnjih letih v zatonu. Število krstov tako po letu 2010 noro pada … nekoliko počasneje v Avstriji in Italiji. Smo pri pojavu upadanja verske prakse pri mladih po letu 2000.  Spraševali smo se in poskušali dobiti odgovor kako vzbuditi versko »čustvo« pri tej generaciji? Dotaknili smo se tudi kako bo s krščanstvom v Sloveniji … jutri. Smo pri pojavu sekularizacije, ki bo še naprej naraščala, saj se mladi skokovito oddaljujejo od verske prakse. Na slovenskem pa je poleg pojava sekularizacije še vedno zelo močna verska tradicija. Tako lahko opazimo polne cerkve na Veliko soboto, ko v cerkvah poteka blagoslov jedil. 

Na koncu smo spregovorili še o tem, kaj bo z župnijami v prihodnosti, saj vemo, da se vedno manj mladih odloča za redovniški ali duhovniški poklic. 

Pater Branko Cestnik je predavanje zaključil z mislijo Charlesa Beguya: »Bog pravi: Vera, ki jo imam najrajši je upanje.« 

Tudi mi smo poklicani k temu, da ne izgubimo upanju pri naši mladini, temveč, da pustimo času čas.

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=