Predstavitev zbirke pesmi dr. Antonie Bernard na Francoskem inštitutu v Ljubljani

torek, 13. junija 2017, avtor Franc Verovnik

Ob 75. obletnici rojstva dr. Antonie Bernard (7. maja 1942–8. oktobra 2010), naše Povhove Tončke, smo na Francoskem inštitutu v Ljubljani s pomočjo francoskega kulturnega atašeja g. Mathiasa Rambauda organizirali predstavitev njene dvojezične zbirke Cvetje bolečine/Fleurs de douleur. Prireditev je zelo suvereno in prijetno povezovala ravnateljica lovrenške osnovne šole Marija Osvald Novak, prof. Z vrhunsko zaigranimi francoskimi melodijami jo je popestril še en Lovrenčan, harmonikar Rene Črešnar. Obema iskrena hvala za sodelovanje! 

O življenju in delu Povhove Tončke je spregovoril prim. mag. Franc Verovnik, dr. med., o njenem pedagoškem  delu pa doc. dr. Florence Gacoin-Marks, Francozinja. Bila je Tončkina študentka v Parizu, zdaj predava francosko in frankofonsko književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani in odlično obvlada slovenščino. Poklicna prevajalka  in pisateljica dr. Špela Žakelj je spregovorila o prevajanju Tončkinih pesmi – tudi v imenu soprevajalca prof. dr. Mihe Pintariča, ki je profesor francoske književnosti, esejist in pesnik. Nato je doc. dr. Florence Gacoin-Marks prebrala nekaj pesmi v francoskem izvirniku, prevode istih pesmi slovenščino pa dr. Špela Žakelj. V nadaljevanju so o srečanjih s Tončko in o njenem opusu spregovorile akad. prof. ddr. Marija Stanonik, izredna članica SAZU, slovenska literarna zgodovinarka, etnologinja in redna profesorica za slovensko književnost, sicer pa sourednica zbirke Tončkinih pesmi, prof. dr. Majda Merše, slovenska jezikoslovka in pedagoginja, ter Anka Sollner Perdih, višja bibliotekarka na Filozofski fakulteti. Na koncu je akad. prof. ddr. Marija Stanonik povedala še nekaj besed o prevajanju Tončkinih v francoščini napisanih strokovnih razprav, ki bodo izšle prihodnje leto pri Slovenski matici. 

Vsak od nastopajočih je s svojim prispevkom dodal kamenček v mozaiku Tončkinega življenja in ustvarjanja. Predstavitev je bila del skupnih prizadevanj za ohranitev in širjenje kulturne dediščine, ki nam jo je zapustila.

Avtor besedila: Franc Verovnik
Avtorica fotografij: doc. dr. Nataša Gliha Komac

Franc Verovnik govori o življenju in delu Povhove Tončke title=
Franc Verovnik govori o življenju in delu Povhove Tončke
Govori povezovalka predstavitve Marija Osvald Novak title=
Govori povezovalka predstavitve Marija Osvald Novak
Na desni stoji Mathias Rambaud, kulturni ataše na Francoskem inštitutu title=
Na desni stoji Mathias Rambaud, kulturni ataše na Francoskem inštitutu
Obiskovalci predstavitve title=
Obiskovalci predstavitve
Rene Črešnar igra francosko melodijo title=
Rene Črešnar igra francosko melodijo
Od leve M. Merše, F. Verovnik,, A. Sollner Perdih, M. Stanonik, Š. Žakelj, F. Gacoin Marks, M. Osvald Novak title=
Od leve M. Merše, F. Verovnik,, A. Sollner Perdih, M. Stanonik, Š. Žakelj, F. Gacoin Marks, M. Osvald Novak