Pliežoh cross dirka

ponedeljek, 5. marca 2018, avtor Anžej Bečan, foto Aljoša Šumer

Generacije Lovrenčanov se spominjajo smučarskih dogodivščin na domačem smučišču imenovanem Presek. Šolarji smo ob petkih popoldan lahko izpustili kako uro pouka in pomagali »štamfati« smučišče ter v zahvalo dobili poldnevno smučarsko vozovnico za naslednji dan, mladina je ušpičila prenekatero nevarno vragolijo s skakanjem in vožnjo po gozdu, starejši pa so cele vikende preživeli v smučanju na domačem bregu v prijetni družbi  sorodnikov in prijateljev.

Žal smučišče zaradi pomanjkanja snega, zastarelosti opreme in nesoglasij z lastniki zemljišč že več kot desetletje ne deluje. Nekaj športnega duha in vesele družbe se na spodnji del nekdanjega smučišča trudi vrniti domače društvo Pohorc Adventure, kjer sta si predsednik in gonilna sila društva Primož Vračko ter Zoran Glaser pred leti zamislila tekmovanje s pležuhi, snežnimi sanmi s sedežem in eno smučko, ki je poznana predvsem na Kobanskem in Dravski dolini a se je njihova prepoznavnost s podobnimi tekmovanju v zadnjem desetletju precej razširila. Lovrenčani izgovarjamo ime sani kot »pliežoh«.

Zagnani člani društva so ob pomoči drugih Lovrenčanov prvo tekmovanje pripravili leta 2013, ko so se tekmovalci pomerili v paralelnem veleslalomu. Zaradi pomanjkanja snega je bilo drugo tekmovanje dve leti kasneje in nazadnje ponovno minulo nedeljo. Na Preseku se je zbralo dobrih šestdeset tekmovalcev iz Lovrenca in sosednjih krajev, ki so se pomerili treh kategorijah - otroci do 16 let, ženske in moški. V kvalifikacijah so vozili posamično na čas, v nadaljnje tekmovanje v vožnji trojk na izpadanje pa so se uvrstili le najboljši. Najhitrejši so bili tekmovalci iz sosednje Selnice ob Dravi, dobre vožnje so pokazale tudi domače ženske in mladina, nagrade so podelili še najmlajšemu in najstarejšemu tekmovalcu. Vratolomne vožnje je v delno sončnem nedeljskem popoldnevu spremljalo okoli tristo gledalcev.

Več fotografij v Fickr albumu Aljoše Šumerja.

 

Pogled iz zraka
Prizorišče pod Presekom title=
Prizorišče pod Presekom
Pogled
Pogled "od jome" v cilj in proti Lovrencu
Gasilska ekipa prve pomoči title=
Gasilska ekipa prve pomoči
Ciljni prostor z navijači title=
Ciljni prostor z navijači
Otroške izločilne vožnje title=
Otroške izločilne vožnje
 title=
 title=
Najboljši v kategoriji do 16 let title=
Najboljši v kategoriji do 16 let
Kvalifikacije z vožnjo na čas title=
Kvalifikacije z vožnjo na čas
 title=
 title=
Najboljše med ženskami title=
Najboljše med ženskami
 title=
Izločilne vožnje trojk title=
Izločilne vožnje trojk
Najboljši med moškimi title=
Najboljši med moškimi