Planinska šola na Klopnem vrhu

nedelja, 6. marca 2016, avtor Estera Paradiž

Minuli vikend smo bili mladi planinci zelo pridni, saj smo cel vikend poslušali predavanja iz tem Planinske šole, se preizkusili v gibanju po snegu ter na koncu vsi uspešno opravili tudi preizkus znanja. 

V petek popoldne smo se iz nič kaj snežene Lovrenške doline podali v snežno idilo na kočo na Klopnem vrhu. Takoj po namestitvi smo že imeli prva predavanja, na katerih nam je vodnica Estera predstavila zgodovino planinske organizacije. Večer smo zaključili z nočnim pohodom in norčijami na snegu. Utrujeni so otroci kar hitro zaspali. Naslednje jutro smo poslušali predavanje Andreja, na katerem smo načrtovali svojo turo, kasneje sta se nam pridružili še vodnici Cvetka in Maja ter nas popeljali skozi teme iz pravilne prehrane, cvetlic in nevarnosti v gorah. Popoldan nam je Anžej najprej teoretično, nato še praktično predstavil orientacijo v naravi. Odmore med predavanji smo izkoristili za sankanje in kepanje na snegu, ki ga je bilo letošnjo zimo v dolini bolj malo. Hitro je minil že drugi dan, ki smo ga zaključili z ogledom filma Sfinga, ki govori o plezanju po Severni Triglavski steni. 

Zadnje jutro pa ni bilo nič kaj idilično. Jutranjo telovadbo smo morali zaradi močnega vetra in dežja hitro zaključiti. Po zajtrku se nam je pridružil vodnik Branko, ki nam je povedal nekaj besed o svojem delu v GRS. Kasneje smo se pogovarjali o nesrečah, ki se zgodijo v gorah, ter kako si moramo planinci med seboj pomagati. Praktično smo na lutki (mala in velika Ančka) preizkusili tudi oživljanje in uporabo avtomatskega defibrilatorja. Sledil je še praktični del gibanja v gorah, kjer smo se preizkusili v hoji z derezami, s krpljami ter z uporabo lavinskega trojčka. Po kosilu smo odpisali še test, ki je pokazal, da smo cel vikend pridno poslušali naše vodnike in si zapomnili kar nekaj stvari, seveda smo ga vsi opravili. Po podelitvi priznanj smo se podali nazaj proti domu in se že veselimo marčevskega srečanja – izlet na Kranjsko reber, kamor nas bo popeljal vodnik Matic.

Ob koncu bi se iskreno zahvalila vsem vodnikom, ki so nam omogočili izvedbo planinske šole, ter osebju na Klopnem vrhu, ki je poskrbelo za naše lačne trebuščke. 

načelnica Mladinskega odseka Estera Paradiž

Jezikovni pregled: Blanka Kovačec

 

Snežna idila na Klopnem vrhu title=
Snežna idila na Klopnem vrhu
Nočni potep title=
Nočni potep
Načrtovanje ture title=
Načrtovanje ture
O prehrani in nevarnosti v gorah z vodnico Cvetko title=
O prehrani in nevarnosti v gorah z vodnico Cvetko
O vremenu in gorskem okolju z vodnico Majo title=
O vremenu in gorskem okolju z vodnico Majo
Merjenje azimuta title=
Merjenje azimuta
Snežne radosti title=
Snežne radosti
Trening oživljanja z gorskim reševalcem Brankom title=
Trening oživljanja z gorskim reševalcem Brankom
Uporaba lavinske opreme za iskanje v snežnem plazu title=
Uporaba lavinske opreme za iskanje v snežnem plazu
Preizkus znanja title=
Preizkus znanja