Oratorij 2016 - ZDAJ GRE ZARES

sreda, 20. julija 2016, avtor Marinka Paulič

Med 12. in 17. julijem se je v župniji Lovrenc na Pohorju odvijal oratorij z geslom: »Zdaj gre zares!« 17 animatorjev in g. župnik Damjan Mlinarič smo vsak dan v župnišče sprejeli skoraj 50 otrok. Skupaj smo pet dni spoznavali Ostržka in se od njega učili kako pomembno je znanje, odgovornost, dobra volja ter čisto srce. Vsak dan smo se zjutraj ob deveti uri pozdravili, zapeli oratorijsko himno in dvignili zastavo. Po ogledu kratke igre o Ostržku, ki smo jo odigrali animatorji, je sledil pogovor o igri in kako jo lahko prenesemo v vsakdanje življenje. Še podrobneje smo o življenjskih naukih murna Modreca in lekcijah Ostržka razmišljali v manjših skupinah. Razvilo se je prijetno sodelovanje in pogovor o različnih temah. V ponedeljek smo razmišljali o naših družinah, v torek o znanju, v sredo o delavnosti, v četrtek o resnicoljubnosti in v petek o odgovornosti. Po krajši pavzi, kjer smo se okrepčali s sokom in prigriznili kakšno dobroto, so vsak dan lahko otroci izbirali med štirimi ustvarjalnimi delavnicami: pletli smo zapestnice, izdelovali antistresne žogice, lutke, ropotuljice in kastanjete, preizkusili smo se v slikanju z usti in poskušali priti iz »sobe pobega«, izvedeli smo kaj pomeni biti skavt in se preizkusili v postavljanju ognjišča, izdelovali smo angelčke iz makaronov, izdelali smo okvir za sliko, se igrali rovarčka, izdelovali verižice in desetke rožnega venca ter svečnike iz das mase.



Okoli dvanajste ure smo vsak dan odšli v cerkev, kjer smo izrekali prošnje, zahvale in veliko prepevali. Otroci so za tem že komaj čakali na toplo kosilo, ki so ga nam pripravile kuharice. Po kosilu se je prileglo malo počitka, prepevanje pesmi in sproščen pogovor. Sledila je vsakodnevna velika igra, pri kateri nas niso zmotile niti kaplje dežja. Teden seveda ni mogel miniti brez igranja nogometa in lova na zaklad. Pred odhodom domov smo se poslovili s petjem himne in spustom zastave. Prav poseben dan pa je bil četrtek, saj smo se odpravili na krajši izlet. Pešačili smo po Lovrencu in opazovali lepote našega kraja, se veliko pogovarjali in prepevali.
Teden oratorija je nepozaben teden. Prežet je bil s hvaležnostjo, veseljem, igro, petjem, iskrenostjo in dobro voljo. Med animatorji prostovoljci in otroki so se spletle vezi s posebnim pečatom, čar pa je bilo opazovati kako so se otroci naučili sodelovanja med seboj. Leta tukaj niso bila ovira, saj so se povezali čisto vsi otroci, od najmlajšega udeleženca starega 4 leta, do najstarejšega udeleženca starega 14 let. Po takšnem tednu, ki je za nami lahko rečemo, da s programom kot je oratorij skrbimo za sodelovanje med ljudmi in otroke vzgajamo v odgovorne posameznike ter v njih krepimo življenjsko pomembne vrednote.

Fotografije po dnevih najdene na facebook strani Mi in On - Župnija Sv. Lovrenc na Pohorju.

 title=