Mladi planinci na tekmovanju Mladina in gore

nedelja, 25. januarja 2015, avtor Estera Paradiž

Mladi lovrenški planinci so se v soboto, 10. januarja 2015, podali na državno tekmovanje Mladina in gore, ki je potekalo v Idriji. Dosegli so odlične rezultate, pridobili nova znanja ter se domov vrnili z novimi izkušnjami in poznanstvi.
Kako pa se je vse sploh začelo?

Starejši lovrenški planinci se aktivno udeležujemo planinskih izletov, mlajši pa raje kot na izletih naravo spoznavamo na planinskih orientacijskih tekmovanjih, ki potekajo pod vodstvom Estere Paradiž. Na tekmovanjih smo veliko krat pometli s konkurenco in se domov vrnili s kakim novim pokalom, ki krasi našo »planinsko sobo«, še bolj pa se na koncu razveselimo čokolade.Ker pa nam planincem nikoli ni dovolj izzivov, smo se leta 2011 prvič odločili udeležiti tudi tekmovanja Mladina in gore.

Šolsko športno tekmovanje Mladina in gore je ekipno tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade. Mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Tako smo se leta 2011 udeležili 23. regijskega tekmovanja. Dosegli smo dobre rezultate, pa vendar premalo dobre za uvrstitev na državnem tekmovanju.


Vendar se nismo vdali in smo leta 2012 ponovno poskusili, tokrat z novimi obrazi. Po pisanju testov vedno sledi tudi družabni del – ogled kmetije, sprehod do bližnjega hriba z razgledno točno, ogled muzeja, filma ali družabne igre.Leta 2013, ko smo že vedeli, kako tekmovanje poteka in kaj nas čaka, smo že v septembru začeli s pripravami na regijsko tekmovanje. Predelali smo teme planinske šole, ponovili vozle in prvo pomoč. Polni znanja smo se podali na 25. regijsko tekmovanje, ki je potekalo na OŠ Hajdina. Dosegli smo 9. mesto, tekmovala je 27 ekip, in se uvrstili na državno tekmovanje.Tudi državno tekmovanje poteka podobno kot regijska. Najprej malica, nato pisanje testov, kosilo in družabni del. Sledi razglasitev najboljših ekip in finale, ki poteka v živo. Ekipe poslušajo vprašanje in v določenem času zapišejo odgovor na list. Strokovna komisija oceni pravilnost odgovora ali pravilno izvedbo dane naloge.
Tako smo se letos že četrtič podali na regijsko tekmovanje. Priprave na tekmovanje so potekale enkrat na teden. Ker smo se v teh letih naučili že veliko stvari, smo jih letos samo ponovili in nadgradili. Učiteljice bi rekle, da smo prebrali še drobni tisk in se odpravili na tekmovanje. To se je uspešno zaključilo, saj smo se ponovno uvrstili na državno tekmovanje. Zavedali smo se, da je za nami veliko trdega dela, in veseli smo bili, da se je trud izplačal.


V pripravah na državno tekmovanje smo ponovili naučeno teorijo, se naučili dodatno gradivo, ponovili rožice, vozle, prvo pomoč, azimut in ostale planinske veščine ter se podali novim zmagam naproti.Znanja, ki smo jih pridobili na regijskih in državnih tekmovanjih Mladina in gore, smo s pridom uporabili tudi na orientacijskih tekmovanjih. Lovrenški JEZERNIKI (ekipa, ki nas zastopa na teh tekmovanjih), so eni izmed redkih, ki se udeležijo tako orientacijskih tekmovanj kot tekmovanj MIG.

Pri obeh tekmovanjih gre za znanje, planinske veščine, iznajdljivost in pa tudi srečo. In ker imamo vsega po malo, smo uspešni in upamo, da se bomo še naprej z nasmehi vračali s tekmovanj, pa naj bo to zaradi zmage ali novih prijateljskih vezi.

Jezikovni pregled: Blanka Kovačec

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=