Labirinti na Činžatu

petek, 5. aprila 2019, avtor Mateja in Anžej Bečan

Nebesni labirinti na Činžatu – vez med zemeljskim in kozmičnim

V smeri iz Ruš proti Lovrencu na Pohorju leži naselje Činžat. Ob glavni prometnici skozi naselje lahko na levi strani zagledamo smerokaz z napisom »labirinti«. Če mu sledimo, nas poljska pot pripelje do Dežele labirintov, kot so prostor med pohorskimi travniki, gozdovi in potokom prvotno poimenovali graditelji labirintov.

Začetnik projekta Nebesnih labirintov je mojster djotiša, pisatelj in duhovni učitelj Adrian P. Kezele. V knjigi Labirinti in njegove skrivnosti avtor pojasni zgodovino in pomen labirintov, predvsem pa koristi labirintov na okolje in posameznika.

Pojavnost labirintov je stara, kot je staro človeštvo. Začetki segajo v mlajšo kameno dobo, omenja jih najstarejši spis Mahabharata, na različne načine so jih uporabljali Stari Grki in Rimljani, Kelti, Indijanci v Severni ter predkolumbovska ljudstva v Južni Ameriki. Mogoče nismo pozorni, a danes je simbol labirinta prisoten v vseh religijah in duhovnih tradicijah.

Ko se človek prvič sreča z labirinti, se mu porajajo vprašanja: kaj je labirint? Zakaj imajo labirinti vsak svojo obliko? Čemu služijo in kaj simbolizirajo? Kako naj vstopim v labirint in kako naj se vedem v njem?

Labirint ni blodnjak, kjer bi se izgubili. Je geometrijska oblika z enim vhodom in eno stezo, ki vjugasto vodi do središča. V središču par minut postojimo, se umirimo ter se po isti poti vrnemo proti izhodu.

Skupno število Nebesnih labirintov je devet. Upoštevajoč zakonitosti vedske astrologije – djotiša, imajo labirinti imena po planetih: Katujev, Sončev, Mesečev, Marsov, Merkurjev, Jupitrov, Venerin, Saturnov labirint ter labirinta severnega in južnega mesečevega vozla. Vsak od njih pa vpliva na eno izmed področij človekovega življenja, zato se poimenovanju po planetih pridruži še slednje: labirint moči, občutkov, energije, povezanosti, modrosti, ljubezni in ustvarjalnosti, življenja in smrti, preobrazbe, svobode.

Labirinti v današnjem času niso nekaj novega, najdemo jih lahko na vseh kontinentih. Tudi v Sloveniji jih je že nekaj (na Planici pri Ratečah, v Istri ob reki Rižani), še več pa jih je najti onstran meje, na Hrvaškem.

Začetki gradnje labirintov na Činžatu na Kmetiji sožitja Rosande Ulipi segajo v leto 2013, ko so pod vodstvom Mihe Markoviča, učenca Adriana Kezeleja, in njegove desne roke Meri Lončarič, ljubitelji labirintov in prijatelji postavili Saturnov labirint Življenja in smrti. Leto kasneje so se mu pridružili Labirint povezanosti, Labirint občutkov in Labirint moči. Osmim labirintom se bo jeseni pridružil labirint modrosti.

Kot pravijo graditelji, je postavitev labirintov zahtevala ne samo znanja, temveč tudi nekaj fizičnega napora. Ker so labirinti grajeni iz kamna, je bilo iz bližnjega Lamprehtovega potoka potrebno pripeljati več prikolic večjih prodnikov, ki so jih po načrtu polagali na travnik.

Kateri labirint izbrati?

Najbolje je poslušati svoje občutke in si pred vstopom v labirint prebrati osnovne informacije, ki jih ponujajo table ob labirintih. Te so ime labirinta, navedbe, na katere dele našega fizičnega in duševnega ustroja ter področja življenja deluje.

Enim labirinti služijo za sproščen sprehod v središče in nazaj, drugim trenutke preživete v neokrnjeni naravi na svežem pohorskem zraku, tretjim pa način za vzpostavitev poglobljenega stika z lastnim notranjim bitjem, zemeljskimi ritmi in kozmičnimi silami.

 
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=