L12 - celodnevni pohod po obronkih lovrenške kotline

četrtek, 27. junija 2019, avtor Anžej Bečan

Ob dnevu državnosti smo se planinci odpravili na celodnevni pohod po obronkih lovrenške kotline, po planinskih in neoznačenih poteh ter obiskali markantne in razgledne točke.

Pot smo pričeli navsezgodaj ob 6.30 na najnižji točki (330 m) pri romarski cerkvi Device Marije v Puščavi. Mimo kmetije Karničnik smo se povzpeli do Stoletne lipe in nadaljevali po razglednih travnikih preko Rebrnikovega vrha (790 m) do turistične kmetije Koh, kjer nas je pričakal gospodar z okrepčilom, mi pa smo se vpisali v knjigo Kohovega pokala. Od tu smo se spustili do v Ciglenco, sekali traso Vranovega leta iz Ožbalata v Lovrenc, ter se povzpeli do lovske koče pri Klančniku (880 m). Nadaljevali smo do Hudeja ter se spustili do lepo obnovljene kmetije Brabar in po grebenu mimo Povha in Tavžiča do Hrastnikovega vrha. Tukaj smo se okrepčali, napolnili čutare s svežo vodo in zagrizli v breg do Gneca in naprej do planinske poti proti Vrelenku. Na tej idilični jasi na 1170 m smo si malo čez poldne privoščili malico. Stopili smo še v zadnji breg ter malo pred 14. uri prispeli na najvišjo točko poti - Lovrenška jezera (1520 m). Po ogledu znamenitih jezerc smo se preko Mašin žage spustili do Peska, kjer smo si dobro spočili in malicali, saj je bilo za nami že dobrih 25 km hoje. Pot smo nadaljevali po gozdni poti do Zgornje brvi in zaradi razmočenosti Skrbninskega borovja kar po cesti do Klopnega vrha (1340 m), ki je edina točka Slovenske planinske poti našega Planinskega društva. Čas nas je preganjal, zato smo se kar po "drevoredu" spustili proti Turnu to Lamprehtovega vrha (1230 m) in naprej navzdol po neoznačenih gozdnih poteh proti Činžatu, natančneje do kmetije Cebe in naprej ob spremstvu zahajajočega sonca po grebenu mimo Krošnerja do Prodnerja. Na cilj pri gostilni Kores smo prispeli malo čez 20. uro, pričakala pa nas je Barbara s prijetno ohlajenim pivom.  Udeleženci smo si bili enotni, da je bil namen pohoda - v prijetni družbi obiskati najlepše kotičke naše občine v obliki kondicijskega izziva  - več kot izpolnjen.

Skupaj smo prehodili okoli 43 km, nabrali 2500 m vzponov in prav toliko spustov. Bruto čas hoje je bil 13 ur in pol, čiste hoje pa 10 ur. Pohoda se je udeležilo 23 planincev in tekačev, celotno pot jih je prehodilo 17, družbo so nam delali tudi trije kosmatinci. Udeleženci so bili v glavnem Lovrenčani, nekaj pa tudi "zunanjih", ki so jih zamikale lepote našega dela Pohorja in zastavljen izziv.

Še razlaga imena "L12": po zgledu legendarnih K24, kjer je potrebno v 24 urah obiskati glavne koroške vrhove (92 km in 5300 m vzponov), smo si mi zadali v 12 urah priti okoli naše občine. Gledano neto čas, nam je tudi uspelo. Rezerv za drugič je še veliko, prav tako idej za krajšo in še daljšo traso, morda kdaj tudi v tekaški obliki.

 

Zbor ob 6.30 pri cerkvi v Puščavi title=
Zbor ob 6.30 pri cerkvi v Puščavi
Jutranji pogled z Rdečega brega na železniško postajo na Ruti title=
Jutranji pogled z Rdečega brega na železniško postajo na Ruti
Stoletna lipa title=
Stoletna lipa
Idilični pogledi z Rebrnikovih travnikov na kotlino in pot, ki nas še čaka title=
Idilični pogledi z Rebrnikovih travnikov na kotlino in pot, ki nas še čaka
Vpis v knjiho Kohovega pokala title=
Vpis v knjiho Kohovega pokala
Od Koha proti Rižniku title=
Od Koha proti Rižniku
Blatno a prijetno hladno na sedlu Ciglenica title=
Blatno a prijetno hladno na sedlu Ciglenica
Spust od Hudeja priti Braberu title=
Spust od Hudeja priti Braberu
Tavžičevi travniki title=
Tavžičevi travniki
Vrelenk title=
Vrelenk
Neumorni štirinožni spremljevalci title=
Neumorni štirinožni spremljevalci
Pod jezeri title=
Pod jezeri
Gneča ob vstopu v jezerje title=
Gneča ob vstopu v jezerje
Lovrenška jezera title=
Lovrenška jezera
Počitek na Pesku: najstarejši in najmlajša udeleženka title=
Počitek na Pesku: najstarejši in najmlajša udeleženka
Klopni vrh title=
Klopni vrh
Sončni zahod pri Cebeju title=
Sončni zahod pri Cebeju
Cilj pri Koresu v Puščavi title=
Cilj pri Koresu v Puščavi
Zemljevid prehojene poti title=
Zemljevid prehojene poti