Kultura Majev in cikli časa

ponedeljek, 1. junija 2015, avtor Mateja Glavica (Foto Javornik)

V petek sta Lovrenc obiskala Metka Brišnik in Edgardo Esquivel, zakonca, ki sta se v lanskem letu s svojimi tremi otroci naravnost iz Mehike preselila v Duplek.

Edgardo je potomec Majev. Diplomiral je s področja arheologije na univerzi U.N.A.M. v Ciudad de Mexico. Svoje znanje je uporabil pri restavraciji akropole palače majevskih vladarjev v Ek Balamu na Yukatanskem polotoku. Ljubezen do majevske kulture je združil z očetovim delom, saj se je že kot otrok naučil izdelave umetnostnih izdelkov iz srebra in začel oblikovati unikatni nakit z majevsko starodavno simboliko, naravnimi kamni in kristali.

Gosta sta nam predstavila kulturo in načina življenja starodavnih Majev, obrazložila njihovo znameniti koledar ter nas popeljala do središča naše galaksije skozi njihove cikle časa.

Kogar zanima, si lahko pretvori datume iz gregorijanskega v majevski koledar z orodjem na spletni strani pauahtun.org/cgi-bin/gregmaya.py (uporabite korelacijsko konstanto 584283 namesto privzete 584285). Sicer pa še veliko drugih zanimivih vsebin povezanih z majevskim koledarjem najtede na pauahtun.org/Calendar/ .

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=