Jan Brezočnik na evropskem prvenstvu

petek, 2. februarja 2018, avtor Anžej Bečan

V ruskem Sočiju, prizorišču zimskih olimpijskih iger 2014, te dni poteka 45. evropsko prvenstvo v karateju za kadete in mladince ter 10. za člane do 21 let. Iz Slovenije se ga udeležuje 13 tekmovalcev, ki bodo nastopili katah in borbah ter trije trenerji. Med udeleženci sta tudi dva člana Karate kluba Lovrenc na Pohorju -  Jan Brezočnik bo našo državo zastopal v borbah mladincev v kategoriji nad 76kg, v ekipi pa bo tudi njegov klubski trener in reprezentančni selektor za kate Arnold Skuhala.

17-letni Jan trenira karate že od četrtega leta a priznava, da ni bilo vedno lahko. Zahvaljujoč vzpodbujanju staršev je prvotno otroško igro in nastopanje v katah zamenjal z resnim treningom borb, ki mu zdaj prehaja že v način življenja. Ob vsakodnevnem nekajurnem trening v fitnesu, na kolesu ali teku ter seveda na tatamiju, mu kot dijaku Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše ne ostane kaj dosti prostega časa. Trud se je obrestoval s stopnjujoče se formo, ko je jeseni na močnem turnirju v Reki osvojil 2. mesto, na Balkanskem prvenstvu decembra pa 5. mesto. Z dobrimi nastopi tudi na drugih tekmovanjih je zbral dovolj točk in uvrstil na omenjeno evropsko prvenstvo kot najboljši Slovenec v svoji kategoriji – nastopi namreč lahko samo en tekmovalec na kategorijo.

Uspehov tega športa v Lovrencu ne bi bilo brez mojstra karateja Arnolda Skuhale IV. DAN, ki je domačinom in širše bolj poznan pod vzdevkom Mišo. Svojo karate pot je začel 1982 v rodnih Rušah in ob osamosvojitvi države začel s sekcijo v Lovrencu, ki je 1995 postala samostojno društvo. V tem času je Mišo v umetnost karateja s pomočniki vzgojil številne generacije športnikov, ki so poleg naslovov državnih prvakov dosegali velike uspehe na najvišjih mednarodnih tekmovanjih – med vidnejšimi so dve 7. mesti Gregorja Krebsa na svetovnem prvenstvu 1999 v Bolgariji in evropskem prvenstvu 2000 v Celju za kadete in mladince, oboje kate ekipno,  in 7. mesto Tadeja Dajčmana pred štirimi leti v katah posamično na evropskem mladinskem prvenstvu na Portugalskem. Jan Brezočnik bo z današnjim nastopom tako že peti Lovrenčan, ki bo v karateju nastopil na evropskem prvenstvu.

Jan bo nastopil v soboto malo po poldnevu in rezultate lahko spremljate online za borbe 76+ kg. Potek in rezultati ostalih kategorij.

V galeriji je nekaj utrinkov z običajnega treninga Jana in Tadeja z Mišejem ter ostalimi športniki.

 

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=