Poljski dijaki med izmenjavo bivali v Lovrencu

ponedeljek, 25. marca 2019, avtor Klavdija Podlesnik, foto Mateja Glavica

Dijaki Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše in III. gimnazije iz Maribora so v mesecu oktobru 2018 odpotovali na Poljsko. V okviru projekta mednarodne izmenjave dijakov v spremstvu profesoric obeh gimnazij so obiskali vrstnike na Poljskem in se povezali s šolo II Liceum Ogolnoksztaicace v Gliwicah. Pripravili so predstavitev naše države, mesta in obeh šol, pred odhodom na Poljsko so po Skypu spoznali gostitelje v Gliwicah.

V mesecu marcu 2019 so dijaki s Poljske vrnili obisk in obiskali slovenske dijake. Izmenjava je potekala v Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše in v III. gimnaziji. Dijaki so skupaj izvedli različne delavnice, si ogledali Ruše, Maribor, Ljubljano in Piran.

Trije poljski dijaki so v času izmenjave bivali v Lovrencu na Pohorju pri Ani Goričan, Nini Bezjak in Roku Podlesniku, vsi trije so dijaki Gimnazije in srednje kemijske šole iz Ruš, obiskujejo 3. letnik program gimnazija.

Poljski dijaki so se navezali na lovrenške družine, presenetila jih je gostoljubnost in prijaznost. Navdušeni so bili nad lepotami lovrenške kotline, prijaznostjo in ustrežljivostjo domačinov.

Ana, Nina in Rok so mladim gostom želeli pokazati kraj, zato so se obrnili na turistično društvo in Občino Lovrenc na Pohorju, kjer so se prijazno odzvali in jih povabili na sprejem k županu. Prav tako so dijake in profesorje s Poljske popeljali po kraju, pridružila sta se jim namreč tudi ravnatelj Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše Samo Robič in mentorica projekta na tej šoli, Ema Ramot.

Ana, Nina in Rok bi se radi zahvalili županu g. Rakovniku ter gospe Ireni Kukovec Stajan. Zahvaljujejo se za trud in gostoljubnost, tako dijakom kot profesorjem so pričarali del lovrenške kulture in znamenitosti kraja. Prav tako bi se želeli zahvaliti gospe Ireni Adam za predstavitev Pajštve, g. Obrulju za pogostitev v čebelarskem domu in za degustacijo medu, zahvala tudi Mateji Glavica za vse čudovite fotografije.

Dijaki iz Poljske so preživeli lepe trenutke med lovrenškimi družinami in popeljali lovrenško kulturo, znamenitosti, domačnost in gostoljubje daleč stran, na Poljsko, v Gliwice.

 
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=