Izlet med vipavske griče

sreda, 23. maja 2018, avtor Cvetka Arl, fotografije Cvetka Arl in Beno Fras

V nedeljo 20. maja smo se planinci z avtobusom, odpeljali proti Vipavski dolini in med njene griče. Bilo nas je kar 43.

V vasi Šmarje smo se pridružili domačinom na njihovem tradicionalnem pohodu "Čez Školj in Tibot" po že pozabljenih poteh. Pot nas je vodila po gričevnatem svetu, malo po gozdu in med vinogradi. V zaselku Hrastje smo se ustavili na kmetiji Simončič, kjer so nam ponudili sladke prigrizke in vodo iz vodnjaka iz leta 1800. V vasi Jakulini, kjer se je rodil Matija Vertovec, duhovnik in prvi učitelj vinogradništva ter uporabne kemije, smo videli njegovo rojstno hišo in vinsko klet. Pot smo nadaljevali proti Tibotu (395 mnv). Na vrhu je nekoč stala cerkev posvečena sv. Teobaldu. Na njenih ostalinah je bila sv. maša. Po tem smo se spustili v vas Vrtovče. Tu so nam ponudili slane prigrizke in pijačo. Ponovno smo se povzpeli na drugi grič, Školj (418 mnv), od koder je bil prekrasen pogled na Vipavsko dolino in Kras. Vso pot nas je spremljal osliček Sivko, ki je tovoril dva lesena sodčka. V enem je bil bezgov sok, v drugem pa vipavsko vino, zato pohodniki nismo bili žejni.

Pot smo zaključili v vasi Šmarje. Z domačinom Darkom smo se sprehodili po njenih ozkih uličicah, imenovanih gase in izvedeli veliko o zgodovini vasi. Prijetno druženje s Šmarenci je hitro minilo.

Na poti proti domu smo se ustavili še v vasi Vipavski križ, ki leži na hribu. Vas je v celoti obnovljena, zaščitena in vredna ogleda.

Naslednji postanek je bil v Vipavi, kjer smo občudovali izvir reke Vipave, ki ima kot edina reka v Evropi deltast izvir. Te izvire povezuje veliko mostov, nekoč jih je bilo kar 25. Tudi mesto Vipava je lepo urejeno.

V poznih večernih urah smo se vrnili, malo utrujeni, vendar polni novih doživetij.

 

 title=
Šmarje title=
Šmarje
 title=
Studenec title=
Studenec
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
Domačija Vertovca title=
Domačija Vertovca
Šmarje title=
Šmarje
Tibot title=
Tibot
Tibot title=
Tibot
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
Školj title=
Školj
 title=
 title=
Streha iz glicinije title=
Streha iz glicinije
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=