25. Jezernikovi dnevi

torek, 14. avgusta 2018, avtor Anžej Bečan

V Lovrencu na Pohorju so leta 1991 praznovali 900-letnico prve omembe kraja, ko grof Engelbert Spanheimski te kraje podaril benediktinskim menihom iz Št. Pavla v Labotski dolini. Tri leta po velikemu slavju in številnih prireditvah so na pobudo krajevne skupnosti organizirali sklop kulturnih in športnih prireditev, da bi pregnali poletno mrtvilo. Ker je takrat v šolskem glasilu kot podlistek izhajala zgodba Draga Vresnika o Jezerniku in tako se je kar samo ponujalo ime "Jezernikovi dnevi". Tako letos že petindvajseto leto zapored lovrenška društva pod koordinacijo občinskega Odbora za prireditve organizirajo v času od praznika sv. Lovrenca do zadnje sobote v avgustu, ko je od ustanovitve lastne občine tudi občinski praznik, prireditve namenjene domačinom in drugim obiskovalcem.

Od petka 10. do sobote 25. avgusta se bo zvrstilo preko štirideset dogodkov, nekateri med njimi so postali že tradicionalni. Uvodoma bodo sosedje iz Ribnice zaigrali komedijo Barillonova poroka, v soboto planinci vabijo na pohod na Lovrenška jezera, lovci na kuhanje in pokušino lovskega golaža, v nedeljo pa župnija praznuje praznik farnega zavetnika sv. Lovrenca. Zeliščarke pripravljajo razstavo in pogovor z Borutom Cerkveničem, knjižnica potopisno predavanje z Robertom Kerežijem o ultramaratonu v Južni Ameriki, društvo upokojencev pa literarno večer s svojo članico Lojzko Šumer.

Konec prvega tedna bodo na svoj račun prišli ljubitelji glasbe. KUD Marzla vada že osmo leto zapored organizira Muzikarjado, kjer v pristnem vzdušju dvorišča gostilne Urbanc nastopajo izvrstni domačini in tuji glasbeniki. Po Bilbi, Ditki in drugih zvenečih imenih v preteklih letih, bo letos kot posebni gost nastopil Adi Smolar. Že dan kasneje isto društvo vabi na Harmonikarjado. Prijave za nastop so že odprte, vabijo tako začetnike, kot izkušene harmonikarje. Med povabljenimi odličnimi gosti sta vsako leto tudi Anže Krevh in domačin Rene Črešnar, oba vrhunska glasbenika z številnimi nagradami.

V prvem tednu bo posebej poskrbljeno tudi za najmlajše. V Jezernikovih otroških delavnicah bodo ustvarjali, plezali in za zaključek še plesali v disku. 

V nedeljo, 19. avgusta, vabijo planinci na pohod in gorski tek na Klopni vrh, društvo Izziv pa sočasno na kolesarski vzpon na isti cilj. Popoldan tega dne odpirajo vrata v čebelarskem domu. Poskrbeli bodo za gostinsko ponudbo, godba na pihala pa bo imela koncert. V drugem tednu sledijo še gasilska vaja, otvoritev fotografske razstave, srečanje gasilskih veteranov mariborske regije, koncert Glasbene in baletne šola Antona Martina Slomška ter filatelistična razstava. Poleg omenjenih se bodo zvrstila še športna tekmovanja v kegljanju, košarki, odbojki in plezanju, zaigrali bodo celo poker in tarok.

Ob koncu Jezernikovih dnevov bodo v Ožbaltu obeležili spomin na reševanje zavezniških vojakov, društvo Izziv pa bo zaključilo sezono vzponov na sosednji hrib pod nazivom Kohov pokal 2018. Občina bo na zaključni prireditvi obeležila 20. občinski praznik in podelila priznanja. Sledila ji bo veselica z ansamblom Šaljivci.

Spremembe programa

  • Jezernikov pravljični pohod prestavljen na soboto 6. oktobra ob 15. uri.

Podroben program prireditev je v prilogi.

 

Priloge: