17. čebelarski praznik

torek, 21. maja 2019, avtor Helena Petrič

Čeprav letošnji maj ni prizanesljiv do čebel in čebelarjev, je to kljub temu mesec, ko čebelarji imamo razlog za praznovanje. Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem in Čebelarsko zveze Koroške organizirala že 17. čebelarski praznik in drugo obeležitev svetovnega dne čebel.

Ob čudovitem ambientu grajskega parka se je kljub slabim vremenskim obetom zbralo nekaj tisoč ljudi, med njimi tudi avtobus lovrenških čebelarjev. Svečanost ob čebelarskem prazniku je spremljalo pestro kulturno in zabavno dogajanje. Na grajski tržnici je bila predstavljena lokalna čebelarska, kmečka in rokodelska obrt. Obiskovalci so se lahko posladkali pri medenem kotličku, si ogledali razstavo panjskih končnic koroških šolarjev ter razstavo čipk Društva klekljaric Koroške.

V prireditvenem šotoru se je zbralo več kot 200 čebelarskih društev. Koroško sta obiskala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in predsednik DZ Dejan Židan. Tu so bili tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, ter delegaciji iz Avstrije in Bangladeša.

Da imamo v Sloveniji zares dobro organizirano čebelarsko organizacijo je pričal mimohod več kot 200 praporščakov, ki so otvorili svečanost. Sledili so nagovori gostov ter nastop slavnostne govornice, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Aleksandre Pivec. Vendar nihče od povabljenih ni znal pritegniti pozornosti tako kot predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč. S svojo odločnostjo in karizmo je uspel utišati skoraj dva tisoč obiskovalcev v šotoru. V svojem nagovoru je izpostavil težave čebelarjev, ki so posledica neugodnih vremenskih razmer, še posebej pa je izpostavil težave ob uporabi kemičnih sredstev v naravi, ki vsebujejo glifosfat in so škodljiva ne samo čebelam, temveč tudi ljudem.

Dan smo zaključili ob prijetnem druženju in obisku hiše Prežihovega Voranca. Na poti domov nam je predsednica društva Angela Obrulj predstavila načrte za letošnje poletje, ki vključujejo predvsem ureditev okolice čebelarskega doma.

Leta 2021 Čebelarsko društvo Lovrenc na Pohorju praznuje svojo stoletnico. Ob tem prazniku smo tudi sami gostitelji zgoraj omenjenega dogodka. Organizacijski zalogaj je velik, vendar je lahko tudi izjemnega pomena za promocijo kraja, v kolikor se bomo znali zadeve lotiti skupaj in prav. Veseli smo, da so nam pomoč ponudili mnogi, tako društva kot tudi Občina Lovrenc. Obisk Raven je bila tudi priložnost, da si pogledamo, kako se lahko zadeve lotimo, predvsem pa, kaj lahko izboljšamo, da bo dogodek odmeval še bolj.

NAJ MEDI!

 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=
 title=