Rene Črešnar predstavlja videospot

petek, 12. julija 2013, avtor Anžej Bečan

Na prvi pogled je Rene Črešnar običajen simpatičen dvanajstletnik, a ko izveš za njegovo strast, se pričneš čuditi temu glasbenemu talentu. V zgodnjih otroških letih je harmoniko spoznaval pri dedku Alojzu, resnejšo glasbeno pot pa je pri sedmih letih pričel z mentorjem Avgustom Sušecem, takrat članom ansambla Lovrenški kvintet. Po dveh letih so domači z mentorjem spoznali, da je Rene sposoben veliko več ter ga vpisali v glasbeno šolo. Tako že nekaj let obiskuje Konservatorij za glasbo in balet Maribor, kjer je letos pri prof. Cvetki Hartman z odliko končal program diatonične harmonike (frajtonarice) in nadaljuje z učenjem na kromatični harmoniki pri prof. Slavku Magdiču. Poleg harmonike rad zaigra tudi na akustično ali bas kitaro ter klaviature.

Poleg vestnega učenja v osnovni in glasbeni šoli veliko nastopa. V zadnjih letih je nanizal preko štiristo nastopov na koncertih, tekmovanjih, televizijah in radijskih postajah, praznovanjih in drugih kulturnih ter zabavnih prireditvah. Na tekmovanja se pripravlja v okviru Glasbenega centra Jureta Vučiča, v zadnjem času pa je prejel nekaj zavidljivih nagrad: zlato in srebrno plaketo Ljubečne, trikrat zlato odličje na mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik (video posnetek na YouTube), zlato plaketo in številne druge.

V lanskem letu je posnel svojo prvo avtorsko pesem Ko me harmonika prevzame, v letošnjem letu pa je naša pričakovanja nagradil z novo skladbo Zvoki lovrenških jezer. Videospot je pred tedni posnela TV Golica, snemali pa so ga v šoli in pri lovrenških znamenitostih. V videospotu sodelujejo Renejev mentor Jure na bas kitari, kitarist Luka Knez, Renejevi sošolci iz 7. a z razredničarko Barbaro Rocek Bregar, šolska folklorna skupina pod vodstvom mentorice Marte Kovačec ter Mirko Žvikart s posnetki Lovrenških jezer. Premierna predstavitev je bila včeraj na TV Golica, kjer posnetek vrtijo večkrat dnevno, ogledate pa si ga lahko tudi na Youtubovi strani.