Godba na pihala PGD Lovrenc

sobota, 6. julija 2013, avtor Mateja Mazgan

Nastanek Godbe na pihala PGD Lovrenc na Pohorju sega v leto 1932. Tega leta je gasilsko društvo odkupilo inštrumente od takratnega vodje kapele Štefana Skačeja. Zatem je godba delovala vse do leta 1968, nakar je do leta 1974 prekinila delovanje. Na novo sta godbo na noge postavila takratni predsednik gasilskega društva Mirko Torej in pa Gabriel Perklič. Od takrat dalje godba neprekinjeno deluje. V vseh teh letih je dirigentsko palico menjalo kar nekaj dirigentov. Od leta 1991 je bila v rokah Branka Andreja, zadnja leta pa ga je nadomestil Jani Lorber.

Leta 2012 so praznovali 80-letnico ustanovitve in ob tej priliki so zapisali zgodovinski pregled razvoja godbe, ki si ga lahko ogledate v Jespi.

Nastopi

Godba igra na številnih prireditvah, ki se odvijajo v domačem kraju, širom Slovenije in tudi preko meja. Vsako leto obstaja nekaj ustaljenih nastopov, kot so budnica za 1. maj, nastopi v sklopu Jezernikovih dni, božični koncert. Za njimi je že nekaj tekmovanj na različnih nivojih ter težavnostnih skupinah. Udeležujejo se raznih srečanj in revij, med katerimi lahko izpostavijo revijo pihalnih orkestrov v Mariboru, srečanje godb v Sp. Polskavi, državno revijo gasilskih pihalnih godb v Sevnici ipd. Največji dosedanji uspeh godbe je srebrno priznanje v četrti jakostni skupini državnega tekmovanja v Kopru (2001). Pohvalijo pa se lahko tudi z drugim mestom na evropskem tekmovanju v Avstriji (Krumpendorf, 1999).

Mednarodno sodelovanje

Za enega izmed pomembnejših projektov godbe velja mednarodno sodelovanje z Gradsko glazbo z otoka Vis, s katero sodelujejo že od leta 1998. Nekajkrat so že gostili Gradsko glazbo Vis v Lovrencu in prav tako so bili naši godbeniki njihovi gostje. Ob vsakem gostovanju se izvedeta dva koncerta. Gostovanje pa vedno spremlja tudi mnogo druženja ter zabave, saj so se med godbeniki že spletle prijateljske vezi.

Plani

Godba šteje okoli trideset članov. Število članov se spreminja, saj nekateri zaradi drugih obveznosti odhajajo in prihajajo tudi mladi. Želja godbe je pridobiti še večje število mladih članov. Poleg tega pa želijo še dalje vzdrževati takšne nivo oziroma ga še izboljšati, sodelovati na mnogih nastopih, se družiti in še dalje skrbeti za takšno pozitivno vzdušje med godbeniki.

 

Kontakt

Prostovoljno gasilsko društvo Lovrenc na Pohorju
Pihalna godba
Spodnji trg 4, 2344 Lovrenc na Pohorju
predsednik pihalne godbe: Bogdan Španbauer, gsm 070-875-628

 

 

Srečanje godb, Sp. Polskava 2008 title=
Srečanje godb, Sp. Polskava 2008
Revija pihalnih godb, Maribor 2010 title=
Revija pihalnih godb, Maribor 2010
Koncert v Kranjski gori, 2010 title=
Koncert v Kranjski gori, 2010
Srečanje pihalnih godb, Lovrenc 2011 title=
Srečanje pihalnih godb, Lovrenc 2011
Nastop za novi gasilski avto, Lovrenc 2012 title=
Nastop za novi gasilski avto, Lovrenc 2012
Božično-novoletni koncert, Lovrenc 2012 title=
Božično-novoletni koncert, Lovrenc 2012
Božično-novoletni koncert, Lovrenc 2012 title=
Božično-novoletni koncert, Lovrenc 2012