Joga za razgibano življenje

nedelja, 30. junija 2013, avtor Katja Valič

Joga je popolna oblika vadbe, ki krepi celotno telo, izboljšuje gibčnost, razvija ravnotežje, izboljšuje prekrvavitev in zmanjšuje napetost. Je odlično dopolnilo vsem aerobnim športom, s čimer preprečujemo poškodbe in vzpostavljamo večjo stabilnost in obseg gibanja. Joga pomirja duha, izboljšuje pozornost in koncentracijo, umiri čustva in odpira srce občutkom, polnim živosti.

Položaji telesa se v jogi imenujejo asane. Jogijske drže na nek način niso samo telesne vaje, pač pa ozaveščeno delovanje celotnega telesa, osredinjen in koncentriran um, ozaveščeno dihanje in zavestno delovanje mišičnih skupin, ki v vaji sodelujejo. Asane omogočajo, da postane naše telo bolj prožno, poveča se elastičnost sklepov, preveč tonizirane mišice postanejo daljše, uravnoveša se živčni sistem, masirajo se notranji organi, ki lahko nato bolje delujejo. Vplivajo na izločanje hormonov, na dihalni, prebavni in srčno-žilni sistem ter na metabolizem v organizmu (Meta Zagorc, Fakulteta za šport).

Z vadbo joge lahko prične vsakdo, tudi če ni med bolj gibčnimi in močnimi. Vse to se z vadbo izboljša. Naslednje zelo pomembno dejstvo, ki se nanaša na vadbo, je, da se izraža netekmovalni duh joge. Ena izmed najtežjih, ampak hkrati najbolj osvobajajočih stvari pri jogi je, da se znebimo ega in sprejmemo dejstvo, da nihče ni boljši kot kdorkoli drug. Vsakdo deluje po svojih najboljših močeh v vsakem dnevu, ki nam je podarjen.

Pa še 10 uporabnih jogijskih pravil, ki pa se kadarkoli lahko prenesejo tudi na ostala področja v življenju ...

  1. Bodite potrpežljivi z vašim telesom in duhom. Zaupajte, da vse pride ob pravem času. Takrat, ko ste pripravljeni, in ne takrat, ko mislite, da ste pripravljeni.
  2. Ne primerjajte se z ostalimi pri izvajanju jogijskih položajev. Ne poznate njihove zgodbe. Vaša izvedba položajev je lepa in edinstvena kot tudi njihova.
  3. Ne bojmo se padcev. Padci so način učenja. Ponovno se vstanimo in poskusimo znova.
  4. Ne postavljajte si časovnih rokov. Cilji so super, časovni roki niso. Če se želite dotakniti prstov na nogah, vadite vsak dan. Ni pomembno, kdaj vam uspe. V šestih dnevih ali v šestih mesecih.
  5. Ne čakajte na jutri. Pričnite sedaj, kajti jutri si boste želeli, da bi pričeli včeraj.
  6. Izbrišite besedo »nemogoče« iz vašega slovarja. Nikoli ni tako, kot izgleda na prvi pogled.
  7. Vztrajajte. Ne odnehajte. Karkoli počnete, ne odnehajte. Vrh ni konec vzpona. Ko vam uspe nagib nazaj, ne odnehajte. Ko vam končno uspe položaj, ne odnehajte. Ne ustavljajte se.
  8. Zapomnite si, da ste čudoviti. Ste svetloba, ste ljubezen in ste moč. Vse, kar boste kadarkoli potrebovali, je že v vas. In ko boste dvomili, si to preberite še enkrat. In še enkrat. In še enkrat.
  9. Joga ne pomeni obdržati ravnotežje na rokah ali dvigniti nogo in jo položiti za glavo. Joga pomeni dihanje in ustvarjanje poglobljene povezave s seboj. Fizična vadba je čudovita, vendar se to, kar je res čudovito, skriva v njej.
  10. Bodite delovni. Vložite trud v vaše delo.

Z vadbo joge smo v Lovrencu pričeli letos spomladi, nadaljevali pa jo bomo v sredini septembra, ko se nam boste lahko pridružili na začetni ali nadaljevalni stopnji. V kolikor pa bo dovolj zanimanja, bo vadba potekala tudi v dopoldanskih urah in bo prilagojena tudi upokojencem.
Vsi termini vadb bodo pravočasno razpisani.

Katja Valič, Joga Vita